texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Takeum, girus, WStelzer, diamondbuck72, Party Helper
117590 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 110,797
hopalong 108,359
Bigbob_FTW 84,411
John175☮ 82,974
Pilothawk 82,394
Derek 🐝 67,849
JDavis7873 67,414
Mark Perry 67,049
Forum Statistics
Forums60
Topics1,145,658
Posts15,626,420
Members142,589
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP #5984903 03/23/11 08:50 PM
Joined: Feb 2009
Posts: 2
F
FloatTubeBasser Offline OP
Green Horn
OP Offline
Green Horn
F
Joined: Feb 2009
Posts: 2
1999 Evinrude Model# E175FPLEEC Ser.# G046130B1. It started as soon as I turned the key on. I backed off the trailer and drove to dock to wait for friend about 100 yards with no problems. lifter the idle arm for some rpm to warm it up revved up fine with no problems. Friend got in dropped idle lever put in gear alarm came on with check engine light and motor shut down. Have power to starter, motor turns over but won't fire. I pulled a plug from both sides neither had a spark. I have no idea what i should check or what it might be any info would be great. Thanks

Last edited by FloatTubeBasser; 03/24/11 01:00 AM.
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: FloatTubeBasser] #5985411 03/23/11 11:02 PM
Joined: Nov 2005
Posts: 4,061
M
Mike Halfmann the boatmann Offline
TFF Team Angler
Offline
TFF Team Angler
M
Joined: Nov 2005
Posts: 4,061
Emergency kill switch went bad. Key switch went bad, (I listed the cheep items 1st) Ignition box died. Stator got hot and died. Highly unlikely the trigger went out. Would not be shift interrupter switch, as it only kills three cylinders at a time. Rare, extremely rare, the diode in the internal wiring harness went out. That''s my list,,,,and I'm sticking to it.


mike halfmann
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: FloatTubeBasser] #5985414 03/23/11 11:03 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
OldFrog Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
Faulty emergency kill switch, neutral safety switch or a blown fuse located some where is what comes to mind first. Check the emergency kill switch wiring, once you are satisfied that the switch is Ok. I'm not a pro tech, and I'm sure one of those guys can narrow it down much more quickly. In the meantime, check those items.


Now, Donald...please pick John Bolton for your running mate.
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: OldFrog] #5985417 03/23/11 11:03 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
OldFrog Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
Dang you're fast, Mike !
Listen to Mike...not me...he's a pro.


Now, Donald...please pick John Bolton for your running mate.
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: OldFrog] #5985423 03/23/11 11:06 PM
Joined: Nov 2005
Posts: 4,061
M
Mike Halfmann the boatmann Offline
TFF Team Angler
Offline
TFF Team Angler
M
Joined: Nov 2005
Posts: 4,061
Snicker-Snicker-Snicker......


mike halfmann
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: Mike Halfmann the boatmann] #5985436 03/23/11 11:10 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
OldFrog Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
May your grease gun leak all summer long. rolfmao


Now, Donald...please pick John Bolton for your running mate.
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: OldFrog] #5985561 03/23/11 11:59 PM
Joined: Sep 2008
Posts: 108,359
hopalong Online Confused
Pescador Loco
Online Confused
Pescador Loco
Joined: Sep 2008
Posts: 108,359
find the internal fuse under the cowling and check it first, then go with mikes list if it is good.
had the same problem with an 82 175 johnson and it turned out to be the fuse just above where the fuel comes in under the cowl. little 20 amp in mine.


" Hop, set the hook"!
hopalong 99,999
TexDawg 99,999
FJB! not my president by a long shot!

lake fork FISHERMANS COVE MARINA/reservations - 903 474 7479
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: hopalong] #5985746 03/24/11 12:51 AM
Joined: Feb 2009
Posts: 2
F
FloatTubeBasser Offline OP
Green Horn
OP Offline
Green Horn
F
Joined: Feb 2009
Posts: 2
Thanks, guys. Appreciate the help. Now I know where to start.

Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: FloatTubeBasser] #5986015 03/24/11 01:50 AM
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
OldFrog Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: Feb 2006
Posts: 48,345
By the way, Welcome to TFF.

If Mike tells you something about your engine, you can pretty much take it to the bank 99.9% of the time. He's rarely wrong. Me...I'm always wrong...but I try. smile


Now, Donald...please pick John Bolton for your running mate.
Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: Mike Halfmann the boatmann] #14449972 08/16/22 02:10 AM
Joined: Aug 2022
Posts: 1
T
Trevor Heath Offline
Green Horn
Offline
Green Horn
T
Joined: Aug 2022
Posts: 1
Sir,

I found this thread via google search.

We have a 94 Evinrude E175GLERA that we stored in operating condition and are now ready to put back on the water.

We fitted a new battery, and filled with fresh gas.

Alas, no spark. After reading your suggestions above I looked hard at the lanyard kill switch isolating it before moving on to the neutral gear position kill switch that is supposed to kill just one bank of cylinders.

Still no spark. I then disconnected the rubber plug on the top of the engine. One of two with the yellow and black wire.

I now have spark on the drivers side bank of cylinders.

However, I do not really know why?

Any suggestions as to what I should do next would be greatly appreciated.

Thank you

Re: NO SPARK AT PLUGS 1999 Evinrude 175 HP [Re: Trevor Heath] #14451131 08/17/22 12:43 PM
Joined: Dec 2008
Posts: 13,292
G
grout-scout Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
G
Joined: Dec 2008
Posts: 13,292
Originally Posted by Trevor Heath
Sir,

I found this thread via google search.

We have a 94 Evinrude E175GLERA that we stored in operating condition and are now ready to put back on the water.

We fitted a new battery, and filled with fresh gas.

Alas, no spark. After reading your suggestions above I looked hard at the lanyard kill switch isolating it before moving on to the neutral gear position kill switch that is supposed to kill just one bank of cylinders.

Still no spark. I then disconnected the rubber plug on the top of the engine. One of two with the yellow and black wire.

I now have spark on the drivers side bank of cylinders.

However, I do not really know why?

Any suggestions as to what I should do next would be greatly appreciated.

Thank you




Those 2 guys that gave the info above, haven’t been on here in years.

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2022 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3