texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Onthefly300, Chris D, normjoel, Old John, Robert Stevens
114418 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 99,740
hopalong 93,218
Pilothawk 80,637
John175☮ 78,383
Bigbob_FTW 70,491
JDavis7873 67,400
Derek 🐝 65,914
Mark Perry 61,853
Tritonman 59,017
Forum Statistics
Forums62
Topics1,137,964
Posts15,538,395
Members139,418
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Yahama Sho Question #13664431 08/11/20 07:44 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 414
Loomis ex Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
Joined: Jan 2011
Posts: 414
I have a 250 SHO, 2013 model on a Ranger 520C. When going about 50 mph and let off the gas suddenly, the motor has some play and tilts up a couple inches. When I back it off the trailer in reverse, the reverse upward thrust tilts the motor up, like a bucking bronco. Doesn't seem like it should have that much play. Never seen a motor do that before. I have checked all the nuts and bolts.
Also, when trimming down, it makes a popping sound like the cylinder needs some lubrication. I tried WD40 and it seems to help, until it washes off.
Any thoughts?

Moritz Chevrolet - 9101 Camp Bowie W Blvd, Fort Worth, TX - Monte Coon (817) 696-2003
Re: Yahama Sho Question [Re: Loomis ex] #13664438 08/11/20 07:49 PM
Joined: Jun 2008
Posts: 1,122
shotgunwilly Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
Joined: Jun 2008
Posts: 1,122
Might have a leak in your tilt/trim system or air in there. Properly fill and purge and look for leaks.

Popping sound comes from the tips of the metal trim piston rods sliding against the stops as you trim. Keep a dab of marine grease on the tips only of the rams.

Last edited by shotgunwilly; 08/11/20 08:57 PM.
Re: Yahama Sho Question [Re: Loomis ex] #13664451 08/11/20 08:10 PM
Joined: Feb 2002
Posts: 2,452
T
Txduckhunter Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
T
Joined: Feb 2002
Posts: 2,452
look at your motor mounts, my nephews boat did the same thing.

Re: Yahama Sho Question [Re: shotgunwilly] #13664489 08/11/20 08:34 PM
Joined: Jul 2013
Posts: 4,812
B52 Online Content
TFF Team Angler
Online Content
TFF Team Angler
Joined: Jul 2013
Posts: 4,812
Originally Posted by shotgunwilly
Might have a leak in your tilt/trim system or air in there. Properly fill and purge and look for leaks.

Popping sound comes from the tips of the metal tilt piston rods sliding against the stops as you trim. Keep a dab of marine grease on the tips only of the rams.


This is my guess. I have a 2013 SHO and just replaced the trim motor yesterday. It went out over the weekend. I had to purge air and fill it with fluid several times to get it back up to speed too. Works better than it did before now.

The popping sound is normal on a SHO. Lubricate it as mentioned above.

Last edited by Brent S; 08/11/20 08:35 PM.
Re: Yahama Sho Question [Re: Loomis ex] #13664573 08/11/20 09:59 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 414
Loomis ex Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
Joined: Jan 2011
Posts: 414
Thanks guys. How do you purge the air?

Re: Yahama Sho Question [Re: Loomis ex] #13664578 08/11/20 10:02 PM
Joined: Jul 2013
Posts: 4,812
B52 Online Content
TFF Team Angler
Online Content
TFF Team Angler
Joined: Jul 2013
Posts: 4,812
Trim the motor all the way up and unscrew the plastic plug on the fluid reservoir. Looking from the back, the trim motor is to the left, reservoir is to the right. If you need to fill it, you just trim up all the way and squirt fluid in until it runs out.

Re: Yahama Sho Question [Re: Loomis ex] #13665859 08/12/20 11:19 PM
Joined: Jan 2011
Posts: 414
Loomis ex Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
Joined: Jan 2011
Posts: 414
Thank you

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3