texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
FishNLift, WilliamMcD, Rick Lake Athens, blkdog, fishmusic
119267 Registered Users
Top Posters(All Time)
hopalong 121,182
TexDawg 120,417
Bigbob_FTW 96,732
John175☮ 86,023
Bob Davis 84,181
Pilothawk 83,347
Mark Perry 72,765
Derek 🐝 68,364
JDavis7873 67,416
Forum Statistics
Forums59
Topics1,041,756
Posts14,006,203
Members144,267
Most Online39,925
Dec 30th, 2023
Print Thread
boat motor question #10063588 06/14/14 09:49 PM
Joined: Feb 2005
Posts: 295
S
shadrap Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
S
Joined: Feb 2005
Posts: 295
i have a 93 evinrude 150 v6. it runs great on plane, about 25mph is all i need to go. will easily go faster no problem no smoke but if go slower especially around 3 to 5 mph. it will make a sneezing type sound and die. it will continue to do this over and over. i have to continually restart it and man does it smoke. it smokes at these lower speeds even when it is warmed up. and man does it use a lot of oil. i do not put the oil in the gas manually. it is done with the oil reservoir. i will really play close attention next time i take the boat out and see how much oil i use per # of miles. use of gas is fine. but for sure it uses a lot of oil and smokes a lot but not a higher speeds, and at higher speeds it runs great. does anyone have any thoughts how to help this problem?

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10063603 06/14/14 10:02 PM
Joined: Jun 2008
Posts: 17,336
Jacob Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: Jun 2008
Posts: 17,336
Stuck float?


Re: boat motor question [Re: Jacob] #10063786 06/14/14 11:58 PM
Joined: Feb 2005
Posts: 295
S
shadrap Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
S
Joined: Feb 2005
Posts: 295
is the float in the oil reservoir?

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10063902 06/15/14 01:07 AM
Joined: Jan 2011
Posts: 1,058
D
Demfishes Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
D
Joined: Jan 2011
Posts: 1,058
You may want to check your oil reservoir cap to see if it's sealing so that you get the correct amount of pressure.. it does sound like you are getting a ton of oil in the mix at low rpm

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10064446 06/15/14 11:54 AM
Joined: Jun 2012
Posts: 14,308
K
Ketchn Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
K
Joined: Jun 2012
Posts: 14,308
my 85 Johnson motor smokes a bit at low rpm ...pre mixed fuel
my buds said its cause its old bang
i do know she is a bit ruff on the idle when she is cold
but after a second or 3 ....she idles like a sewing machine and then ....
go lil zebras go .... rolfmao
btw ,,,,they disconnected my oil injection system after it burned up the motor before i got her
the thing that comes to mind with me ....if it puts to much oil in NO biggeeee
if it puts NOT enough ....BIG problem
i would watch that thing like a hawk there sir .... thumb

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10064566 06/15/14 01:19 PM
Joined: May 2007
Posts: 507
J
Jeff_W Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
J
Joined: May 2007
Posts: 507
Im with Ketchn .... I would block off the oil injection and pre-mix it. Will probobly solve your problem and give you peace of mind!

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10064654 06/15/14 02:08 PM
Joined: Jun 2013
Posts: 302
fishing den Offline
Angler
Offline
Angler
Joined: Jun 2013
Posts: 302
sounds like your vro pump is having proplems. you can put it in the shop and who knows what they will charge. you probley need a new pump ect, I think i would disconect it and start premixing 50:1 oil with gas. the disconect is pretty simple a couple plugs to undo and cap oil lines you should be ok then. Shadrap youu need to talk to your neighbor!! thumb


living for that next thump
Re: boat motor question [Re: shadrap] #10064936 06/15/14 04:21 PM
Joined: Jun 2013
Posts: 302
fishing den Offline
Angler
Offline
Angler
Joined: Jun 2013
Posts: 302
if you will put a new set of plugs in it that will fix your idleing and low speed dieing. hammer

Last edited by fishing den; 06/15/14 04:29 PM.

living for that next thump
Re: boat motor question [Re: shadrap] #10064994 06/15/14 04:59 PM
Joined: Feb 2013
Posts: 1,202
S
SlabHappy Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
S
Joined: Feb 2013
Posts: 1,202
Sounds like I have about the same problem on my 94 Merc 115. It dies sometimes at low idle, and a lot of times when you put it in gear. I was thinking maybe I needed a carb job. I have recently put new plugs and a fuel filter in. I know the oil reservoir doesn't seal on top, it you fill it and trim the motor up, it spills. Do you think disconnecting the oil and pre-mixing would fix it?

Re: boat motor question [Re: shadrap] #10066080 06/16/14 02:48 AM
Joined: Sep 2006
Posts: 10,132
S
Spiderman Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
S
Joined: Sep 2006
Posts: 10,132
I did that with mine about 5 years ago. I have an Evinrude 94 model 150hp.

Seems like the vro pump was $300.00 so I just blocked it off & premix my gas.


The Truth is six of the seven Dwarfs are not Happy!
Re: boat motor question [Re: shadrap] #10066419 06/16/14 11:12 AM
Joined: Jun 2010
Posts: 1,691
AggieKenny Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2010
Posts: 1,691
They smoke at low speeds because pre mix ratios are intended for WOT. Sounds like carb jobs may be in order.

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2022 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3