texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
T-RigLunkers, Indignant Angler, NatalieHW, tghtlnz, El Chaleco
119173 Registered Users
Top Posters(All Time)
hopalong 120,914
TexDawg 119,713
Bigbob_FTW 95,218
John175☮ 85,917
Pilothawk 83,272
Bob Davis 82,062
Mark Perry 72,427
Derek 🐝 68,318
JDavis7873 67,416
Forum Statistics
Forums59
Topics1,038,610
Posts13,949,441
Members144,173
Most Online39,925
Dec 30th, 2023
Print Thread
Pro XS lost prime #9744883 02/17/14 05:20 AM
Joined: Mar 2005
Posts: 353
H
HappyHooker Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
H
Joined: Mar 2005
Posts: 353
Never had this happen before. Thoughts? Spent a lot of time idling from spot to spot today. Would stop and fish a bit then crank up motor idle 5-10 mins to another part of the cove. Did this about 4 times today in the same cove. As I was heading out to cross lake again outboard died while at idle. Crank and run for a second then die. Then wouldn't start. First thought was out of gas since the gauge on my Phoenix showed E but usually thats a 10 gallon reserve. Popped the back lid and primer bulb was soft. After about 20-30 pumps on the bulb it got stiff and motor started right up and ran great rest of the day. Never had an outboard lose prime like that before. Any ideas?


Re: Pro XS lost prime [Re: HappyHooker] #9745117 02/17/14 01:24 PM
Joined: May 2003
Posts: 11,586
gary purdy Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: May 2003
Posts: 11,586
Low fuel level, takes more vacuum to lift the fuel, driving around at idle, 2 strokes do not like to idle for extended periods. Seeing all kinds of weird stuff with guys idling around looking at their SI DI units.


The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything. Remember what He has done and remember that He is not done yet!-- GOD IS GOOD
Re: Pro XS lost prime [Re: HappyHooker] #9745602 02/17/14 04:36 PM
Joined: Feb 2005
Posts: 2,153
B
Blue Blazer 2400 Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
B
Joined: Feb 2005
Posts: 2,153
My Skeeter was doing the same thing and I took it to Rockwall Marine and they found that the fuel line inside of the tank had a small split at the top. They fixed it and never had another problem

Re: Pro XS lost prime [Re: HappyHooker] #9747362 02/18/14 01:15 AM
Joined: Mar 2005
Posts: 353
H
HappyHooker Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
H
Joined: Mar 2005
Posts: 353
Thanks for the replies. I'll check the fuel lines. Did your primer bulb ever get hard with a split in the line? Seems like you should be able to squeeze a little harder to force gas out of the split and compress the bulb again.

I was thinking that idling for an extended period was the culprit. Never had it happen before but I usually have more fuel in the tank. Was trying to run the rest of the gas I put in back in December out. I treat with stabil but like to run as much old gas out before putting fresh in. Don't know if that matters or not since it's treated but old habits are hard to break. I see a smartcraft monitor in my near future with this squirrely fuel gauge on the Phoenix.


Re: Pro XS lost prime [Re: HappyHooker] #9815308 03/11/14 10:04 PM
Joined: Apr 2008
Posts: 1,580
B
Baszin Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
B
Joined: Apr 2008
Posts: 1,580
I am encountering an issue very similar, motor will run fine then seem like its missing, only at lower speeds or idle it does it, on plane running not an issue, may have to check things out for mine as well.


Tomorrow is the first day of the rest of your life
Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2022 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3