texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Creedofs, DaughterLovesToFish, Grant Hendrix, TheRo0sTer, Happy1ne
115995 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 104,625
hopalong 100,339
Pilothawk 81,297
John175☮ 80,115
Bigbob_FTW 76,496
JDavis7873 67,408
Derek 🐝 67,065
Mark Perry 64,115
Forum Statistics
Forums61
Topics1,157,824
Posts15,834,162
Members140,995
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Opened the VST on the Merc 60HP #14037382 06/19/21 08:39 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
Have narrowed down my troubles to this area, and if not, knew I'd never be satisfied unless I looked. The first picture is what it looked like when it was first opened. The second was when it was clean. I was hesitant to even start, but I'd had it in the shop already, they busy, etc. In actuality, it's not that big of a deal if you've messed with carbs any. I pulled the pressure regulator and the screen under it was plugged. The bypass hose was hard and brittle and the regulator o ring was cracked. I ordered a new high pressure pump, some injection hose clamps, and a submersible hose for the the bypass hose. I found an o ring at a local shop for the regulator. The pump should be in today and the rest on Monday. If it doesn't fix it, it sure needed it.

Attached Files opened.jpg20210619_150630.jpg
Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14037561 06/20/21 12:11 AM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
The pump came in today. Notice the screen on the new pump and lack there of on the old. Wonder what that's all about. The dealer said to be sure and clean the pump screen. What screen?

Attached Files 20210619_182401_HDR.jpg
Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14038095 06/20/21 05:13 PM
Joined: Dec 2011
Posts: 5,328
O
Oldrabbit Online Content
TFF Celebrity
Online Content
TFF Celebrity
O
Joined: Dec 2011
Posts: 5,328
It almost looks like the screen may have been sucked inside of the pump on the left. There is no way that this will not help your motor run better. It may not fix the problem you have, but I bet it will. Makes you feel good to fix things.

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14055264 07/07/21 10:13 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
All back together. Had to wait for a second pump after I noticed a hole in the screen. You can see the hole in the picture I took earlier. Now just need the rain to stop to install and test. [Linked Image]

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14055815 07/08/21 02:24 PM
Joined: May 2019
Posts: 2,283
A
avid_basser Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
A
Joined: May 2019
Posts: 2,283
Good job...looks like a pro did it

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14056338 07/08/21 10:23 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
Well did the first fire up and had a fuel leak at a hose. Stopped that and noticed a leak at the top of the little black block mounted on the left of the vst. That little guy is expensive so pulled it and cleaned the o rings. Leak stopped. Getting an intermittent alarm. Sometimes every 20 secs. Sometimes doesn't go off for two minutes or more. One thought is water in fuel. But some sensor isn't happy. Runs good though. Next will be to take it out for a run and put it under a load.

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14056356 07/08/21 10:40 PM
Joined: Jun 2021
Posts: 768
Y
YEE_YEE Online Confused
Pro Angler
Online Confused
Pro Angler
Y
Joined: Jun 2021
Posts: 768
GOOD JOB

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14064324 07/16/21 08:53 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
Got a chance to run the boat and made several wot runs. Ran great. Best ever. Decided to run another one and lost fuel. Motor didn't die though, but it would no longer run at wot without starving for fuel. Last thing to change so pulled the fuel pump today and cracked it open. Pretty sure this was a main culprit. The diaphragm was falling apart. There's no filter between the pump and the vst, so it makes sense that chunks were getting into the vst from the fuel pump. New pump and high pressure filter here Monday. Blew line out from pump to vst and it was clear. Drained the vst and it was clear. May have it now. [Linked Image]

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14067193 07/19/21 11:00 PM
Joined: Sep 2006
Posts: 10,847
J
JIM SR. Online Happy
TFF Guru
Online Happy
TFF Guru
J
Joined: Sep 2006
Posts: 10,847
popcorn...waiting

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14068292 07/20/21 10:16 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
Ok. So I received the new pump and high pressure filter and installed them yesterday. Start up was good with no leaks. Next step will be to go on the water and test under load. I guess the point of this thread is that if you have a mechanical aptitude, you can do some things yourself. In my case, I had already dumped bucks to the service dept. and decided to run it out myself. I did not want to break into the vst, but I'm glad I did. Same with the fuel pump. Youtube is your friend. smile

Re: Opened the VST on the Merc 60HP [Re: malibu6501] #14074025 07/26/21 08:07 PM
Joined: Mar 2016
Posts: 295
M
malibu6501 Online Content OP
Angler
OP Online Content
Angler
M
Joined: Mar 2016
Posts: 295
Managed to get on the water and all seems fine. Ran the boat at 3200 rpm for about seven miles then 4200 for another five and then wot trimmed to 5000 rpm for seven or eight miles. I think we are good to go.

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2021 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3