texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
durangodave, samueljalarcon, samuelsalarcon, telemaster12, Bc12point
116920 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 107,764
hopalong 104,696
Pilothawk 81,922
John175☮ 81,330
Bigbob_FTW 80,222
Derek 🐝 67,577
JDavis7873 67,408
Mark Perry 65,536
Forum Statistics
Forums61
Topics1,144,600
Posts15,519,600
Members141,920
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
OX66 3.1L loss of power #13993044 05/11/21 01:25 PM
Joined: Oct 2012
Posts: 1,900
M
Mulkey Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Oct 2012
Posts: 1,900
I have a 1999 OX66 3.1L that has a loss of power. The boat just plows in the water and will not get on pad, it seam to me that its not firing on all cylinders as it shakes real bad. once the boat finally breaks over it will only top out around 50ish right at 5500 RPM

I have cleaned the 02 sensor popit valve and replaced the gaskets, replaced all 3 pumps, new plugs,cleaned the VST filters, change 1 coil, replaced both head gaskets, compression test on all 6 are +/- 1 or 2 PSI from 120. fuel pressure test maintained 30 PSI in load range, changed primer bulb. Also drained the VST pump to check for water in the fuel, no water.

After doing all of that, there still no change and im lost as to where to start next.

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13993100 05/11/21 02:07 PM
Joined: May 2003
Posts: 13,660
Chris B Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: May 2003
Posts: 13,660
No expert but I've seen where cleaning a bad o2 sensor doesn't always work. Also what about sparkplugs?



I hate photobucket.
Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Chris B] #13993172 05/11/21 03:13 PM
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
tmd11111 Offline
TFF Celebrity
Offline
TFF Celebrity
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
Originally Posted by Chris B
No expert but I've seen where cleaning a bad o2 sensor doesn't always work. Also what about sparkplugs?



^^^This^^^

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13993213 05/11/21 03:32 PM
Joined: Dec 2009
Posts: 1,404
RANGER SKI Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
Joined: Dec 2009
Posts: 1,404
the red spark plug covers are resistors and 1 or 2 could be bAD DID YOU USE THE CORRECT PLUGS

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13993259 05/11/21 03:57 PM
Joined: Oct 2012
Posts: 1,900
M
Mulkey Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Oct 2012
Posts: 1,900
of course i used the right plugs. I didnt clean the 02 sensor just the popit valve. Never thought about the plug cap, ill ohms them out tonight.

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994126 05/12/21 02:08 AM
Joined: May 2004
Posts: 10,342
Tiltman Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: May 2004
Posts: 10,342
Carb motor ?

High speed jets need cleaned

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Tiltman] #13994154 05/12/21 02:37 AM
Joined: May 2003
Posts: 13,660
Chris B Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: May 2003
Posts: 13,660
Originally Posted by Tiltman
Carb motor ?

High speed jets need cleaned

The OX66 is fuel injected.



I hate photobucket.
Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994343 05/12/21 12:05 PM
Joined: May 2004
Posts: 10,342
Tiltman Offline
TFF Guru
Offline
TFF Guru
Joined: May 2004
Posts: 10,342
Injector cups , don’t the little screens get plugged up on those ?

Or could it be a tuner issue like on mercs when the bolts back out and the tuner drops ?

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994346 05/12/21 12:07 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 886
Alumacraft 14 Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
Joined: Feb 2006
Posts: 886
Clogged exhaust can cause this.

Last edited by Alumacraft 14; 05/12/21 12:16 PM.
Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994641 05/12/21 03:32 PM
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
tmd11111 Offline
TFF Celebrity
Offline
TFF Celebrity
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
Originally Posted by Mulkey
of course i used the right plugs. I didnt clean the 02 sensor just the popit valve. Never thought about the plug cap, ill ohms them out tonight.


Clean the O2 sensor. From your description of the symptoms the O2 sensor fits the bill.

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994816 05/12/21 05:20 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 1,167
B
boatman025 Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
B
Joined: Jul 2010
Posts: 1,167
If 02 is oil soaked it may not clean I've taken carb clean and sprayed it done then use a propain torch and headed it up to burn it clean.


Hughes Marine
3855 Osage Lane
Wylie ,Texas
Re: OX66 3.1L loss of power [Re: Mulkey] #13994968 05/12/21 06:44 PM
Joined: Mar 2015
Posts: 284
daman Offline
Angler
Offline
Angler
Joined: Mar 2015
Posts: 284
Replace both manual fuel pumps ...All that’s wrong most likely

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: daman] #13997824 05/14/21 08:03 PM
Joined: Apr 2013
Posts: 514
learnin to fish Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
Joined: Apr 2013
Posts: 514
Originally Posted by daman
Replace both manual fuel pumps ...All that’s wrong most likely

The low pressure pumps won’t cause that motor to not run once out of idle. They will make it hard to start and idle but it will run normal. once you get up and going.

Re: OX66 3.1L loss of power [Re: learnin to fish] #13998038 05/14/21 11:40 PM
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
tmd11111 Offline
TFF Celebrity
Offline
TFF Celebrity
Joined: Apr 2017
Posts: 7,729
Originally Posted by learnin to fish
Originally Posted by daman
Replace both manual fuel pumps ...All that’s wrong most likely

The low pressure pumps won’t cause that motor to not run once out of idle. They will make it hard to start and idle but it will run normal. once you get up and going.


I just recently replace all 3 on a friends OX66. Diaphragm in top one blew out while we were running across the lake. Motor started bogging and lost a few hundred rpm's on top. So yeah it can.

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2022 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3