texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
tester1973, Smitty_McG, EJennings4339, LadyPenny16, Texmech11
117071 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 108,411
hopalong 105,395
Pilothawk 81,992
John175☮ 81,496
Bigbob_FTW 81,128
Derek 🐝 67,629
JDavis7873 67,408
Mark Perry 65,722
Forum Statistics
Forums61
Topics1,146,970
Posts15,551,001
Members142,071
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
1991 Mercury 115 4 cylinder #13821397 12/27/20 10:41 PM
Joined: Mar 2010
Posts: 240
W
wrestlefish Offline OP
Outdoorsman
OP Offline
Outdoorsman
W
Joined: Mar 2010
Posts: 240
I am pulling my hair out trying to diagnose this thing. So this motor has been a gem. One day I turn the key and it doesn't beep before starting. Also, the key won't stay in the ignition. Not sure if this is part of the issue with the no beep or not? BUt the biggest issue is the binion gear. It won't raise. I checked voltage. Good at batyery Through cables. Through the switch. There was a small drop through the starter ttself. So I bought a new starter. Just installed. SAme thing. No beep. Key falls out. Binion turns freely but won't raise. And that is with a brand new battery and a new starter. When the beeper stopped sounding, the issue began. I thought it was the starter. Don't think so now. I think it has something to do with the ignition? Does the key ground something that would make the binion not go up? I am confused.

Last edited by wrestlefish; 12/27/20 11:17 PM.
Re: 1991 Mercury 115 4 cylinder [Re: wrestlefish] #13821557 12/28/20 12:33 AM
Joined: Sep 2008
Posts: 105,395
hopalong Online Confused
Pescador Loco
Online Confused
Pescador Loco
Joined: Sep 2008
Posts: 105,395
solenoid most likely


" Hop, set the hook"!
hopalong 99,999
TexDawg 99,999
FJB! not my president by a long shot!

lake fork FISHERMANS COVE MARINA/reservations - 903 474 7479
Re: 1991 Mercury 115 4 cylinder [Re: hopalong] #13821580 12/28/20 12:45 AM
Joined: Mar 2010
Posts: 240
W
wrestlefish Offline OP
Outdoorsman
OP Offline
Outdoorsman
W
Joined: Mar 2010
Posts: 240
I get no voltage drop when going across solenoic. But it could still be bad? Key switch opens solenoid. Maybe key switch is faulty and not fullen engaging solenoid? I am not a mechanic so am just guessing. First time encountering this, but I know how the system works. It seems like it is a power issue. It is getting amps, but probably not enough somehow. But voltemeter shows zero voltage drop through system. Banging my head against the wall. Christmas break. Big Cat time. And my boat decides to be crazy



Last edited by wrestlefish; 12/28/20 12:48 AM.
Re: 1991 Mercury 115 4 cylinder [Re: wrestlefish] #13822882 12/29/20 12:35 PM
Joined: Oct 2006
Posts: 87
D
DREAMIN TEAM Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
D
Joined: Oct 2006
Posts: 87
Does the starter spin , it has a centrifical bendix . If starter spins but doesn't engage try direct power with jumper cables (key off ) . if engages problem is probably solonoid.
No beep may be switch issue . Best of luck

Re: 1991 Mercury 115 4 cylinder [Re: wrestlefish] #13823129 12/29/20 03:48 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 1,174
B
boatman025 Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
B
Joined: Jul 2010
Posts: 1,174
We can check it out if dont get it figured out soon


Hughes Marine
3855 Osage Lane
Wylie ,Texas
Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2022 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3