texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
stxfisherchick, Jake Cook, Quintin Dean, Spreng, Narlee
113733 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 97,006
hopalong 89,624
Pilothawk 80,151
John175☮ 77,777
JDavis7873 67,400
Bigbob_FTW 67,014
Derek 🐝 64,892
Mark Perry 60,689
Tritonman 58,982
facebook
Forum Statistics
Forums62
Topics780,223
Posts9,899,430
Members113,733
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Page 1 of 2 1 2
Why is my 2D doing this? #13687837 09/01/20 06:46 PM
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
i-Fish Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
HDS Gen 3. No settings were changed when this started happening. Tried messing with surface clarity and noise rejection settings after the fact but it still wasn’t right. Any ideas? [Linked Image]


If you can't find em wind em.
Moritz Chevrolet - 9101 Camp Bowie W Blvd, Fort Worth, TX - Monte Coon (817) 696-2003
Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13687886 09/01/20 07:12 PM
Joined: Apr 2008
Posts: 25,096
C
CCTX Online Content
mapquest
Online Content
mapquest
C
Joined: Apr 2008
Posts: 25,096
Any hard bumps to the transducer recently? Any trauma to the transducer cable?

My transducer and cable received some trauma a while back and ever since, will do something similar from time to time. What I do to fix it is to manually set the depth at 5ft when in 5feet or less or 10ft if in10ft or less, and it’ll go away, then I change it back to auto depth.


[Linked Image]
Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13687964 09/01/20 08:15 PM
Joined: Jan 2007
Posts: 1,162
E
elkhunter7x6 Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
E
Joined: Jan 2007
Posts: 1,162
My Carbon at the console has started doing this the past few weeks. I think water temp may be causing this.

Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688067 09/01/20 09:07 PM
Joined: Jan 2004
Posts: 14,599
E
ezbassin Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
E
Joined: Jan 2004
Posts: 14,599
If you can try another transducer and see if that makes a difference.

Re: Why is my 2D doing this? [Re: ezbassin] #13688142 09/01/20 10:24 PM
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
i-Fish Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
Originally Posted by ezbassin
If you can try another transducer and see if that makes a difference.


If that’s what I gotta do I’ll just update the electronics while I’m at it.
clap


If you can't find em wind em.
Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688145 09/01/20 10:26 PM
Joined: Jun 2010
Posts: 3,692
David Welcher Online Content
TFF Team Angler
Online Content
TFF Team Angler
Joined: Jun 2010
Posts: 3,692
See the name at top center "Lowrance" that's a dead give away. Lol

Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688859 09/02/20 03:50 PM
Joined: Jul 2012
Posts: 811
Rickmb Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
Joined: Jul 2012
Posts: 811
Mine does this as well. When the depth gets over 8 feet it will start displaying depth again. My front unit does not do this. Both are Lowrance.


2018 Skeeter ZX250
2018 Yamaha 250 SHO
Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688920 09/02/20 04:57 PM
Joined: Mar 2010
Posts: 52
T
TRHODES Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
T
Joined: Mar 2010
Posts: 52
Mine has been doing the same thing for the past couple weeks as well !

Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688963 09/02/20 05:38 PM
Joined: May 2019
Posts: 1,029
A
avid_basser Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
A
Joined: May 2019
Posts: 1,029
I think you need to set your settings to either freshwater or shallow water

Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13688993 09/02/20 05:58 PM
Joined: Mar 2010
Posts: 13,582
T Bird Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
Joined: Mar 2010
Posts: 13,582
Your only in 10' of water. Switch to the 83 kHz transducer setting and see if that improves your view.


[Linked Image]
Alumni 1985-1989

Okie by birth, Texan by choice.
Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13690213 09/03/20 07:10 PM
Joined: May 2008
Posts: 570
C
criglizard Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
C
Joined: May 2008
Posts: 570
All three pictures look pretty bad compared to my Gen 3 and Gen 2s. You need to check your transducer and check for interference.

Upgrading your units simply because your transducer failed is like buying a new car because your tires are old.

Compare another transducer, just plug it in and drop it over the side. If it has the same problem, you probably have interference and it likely won’t go away with new units.

Re: Why is my 2D doing this? [Re: i-Fish] #13690214 09/03/20 07:11 PM
Joined: May 2008
Posts: 570
C
criglizard Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
C
Joined: May 2008
Posts: 570
Oh and don’t ever use 800 kHz unless youre fishing deep in the ocean.

Re: Why is my 2D doing this? [Re: T Bird] #13690376 09/03/20 09:47 PM
Joined: Jan 2004
Posts: 14,599
E
ezbassin Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
E
Joined: Jan 2004
Posts: 14,599
Originally Posted by T Bird
Your only in 10' of water. Switch to the 83 kHz transducer setting and see if that improves your view.



That should help.

Re: Why is my 2D doing this? [Re: ezbassin] #13690629 09/04/20 01:45 AM
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
i-Fish Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
Originally Posted by ezbassin
Originally Posted by T Bird
Your only in 10' of water. Switch to the 83 kHz transducer setting and see if that improves your view.



That should help.


The point is it’s never done this before in the 3 years I’ve been running these graphs. It’s an indication that something is going on.


If you can't find em wind em.
Re: Why is my 2D doing this? [Re: criglizard] #13690631 09/04/20 01:45 AM
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
i-Fish Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2016
Posts: 1,459
Originally Posted by criglizard
All three pictures look pretty bad compared to my Gen 3 and Gen 2s. You need to check your transducer and check for interference.

Upgrading your units simply because your transducer failed is like buying a new car because your tires are old.

Compare another transducer, just plug it in and drop it over the side. If it has the same problem, you probably have interference and it likely won’t go away with new units.


PM’d you!!!


If you can't find em wind em.
Page 1 of 2 1 2
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3