texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
ClaytonB, donnar, TakeAndEat, Tate Waller, Jake.Boos
114098 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 98,611
Pilothawk 80,527
John175☮ 77,872
Bigbob_FTW 68,965
JDavis7873 67,400
Derek 🐝 65,511
Mark Perry 61,375
Tritonman 59,010
facebook
Forum Statistics
Forums62
Topics1,135,467
Posts15,479,503
Members139,098
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm #13634354 07/17/20 07:08 PM
Joined: May 2006
Posts: 447
R
Ringer1 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
R
Joined: May 2006
Posts: 447
The motor will start just fine at the ramp. But once it's warm I have to tilt the motor all the way up and throw it into gear when it seems like it wants to start.

I've changed the spark plugs and the fuel filter. The water separator is next. But I wanted to see what you guys thought it could be. TIA

Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: Ringer1] #13634541 07/17/20 09:15 PM
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
O
OPTI Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
O
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
Sounds like the the ECM thinks it is still cold which is controlled by the port head temp sensor could be bad or make sure it is not unplugged .....OPTI

Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: OPTI] #13634680 07/17/20 11:36 PM
Joined: May 2006
Posts: 447
R
Ringer1 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
R
Joined: May 2006
Posts: 447
Originally Posted by OPTI
Sounds like the the ECM thinks it is still cold which is controlled by the port head temp sensor could be bad or make sure it is not unplugged .....OPTI





I'll pull up the schematics and see if I can find the sensor. Thank you for the response.

Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: OPTI] #13662261 08/10/20 01:22 AM
Joined: May 2006
Posts: 447
R
Ringer1 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
R
Joined: May 2006
Posts: 447
This the only temp sensor I can find on the schematic. I don’t see anything that says “port temperature sensor”. Is this what your talking about?

Temp sensor

Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: Ringer1] #13663295 08/10/20 09:29 PM
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
O
OPTI Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
O
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
The picture your asking about is the manifold air temp sensor. The part # for the sensor Iam talking about is 13536 A14 if you go into Crowley Marine and enter this # it will show a picture of sensor It is the port cylinder head temp sensor The starboard sensor is just for the warning horn. .... OPTI

Last edited by OPTI; 08/11/20 09:52 PM.
Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: OPTI] #13666138 08/13/20 02:54 AM
Joined: May 2006
Posts: 447
R
Ringer1 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
R
Joined: May 2006
Posts: 447
Perfect!!! Thanks OPTI!!!!

Re: 99 Merc 150 EFI 2 Stroke - Hard to start when warm [Re: Ringer1] #13666984 08/13/20 10:43 PM
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
O
OPTI Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
O
Joined: Jun 2004
Posts: 1,503
No problem

Previous Thread
Index
Next Thread

© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3