texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
barbqueman, Bitblower, manjaco, LSUTiger1242, Gills_for_thrills_gal
112283 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 93,284
hopalong 84,814
Pilothawk 79,475
John175☮ 75,989
JDavis7873 67,398
Derek 🐝 63,895
Bigbob_FTW 62,857
Mark Perry 58,935
Tritonman 58,863
facebook
Forum Statistics
Forums62
Topics773,566
Posts9,748,014
Members112,282
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer #13401148 01/12/20 03:36 AM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Ever since i installed the motorguide xi5 trolling motor i tried using the factory transducer and the image was terrible . So i ran a lowrance hdi transducer down the shaft to the bottom of the head and the image was better but still terrible, after seeing some images on here i need help . Anyone from the east texas area that can help will be greatly appreciated. Iam starting over from scratch .Iam here in the Hawkins area and boat is in the my shop so weather is not a problem

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13401473 01/12/20 04:24 PM
Joined: May 2019
Posts: 84
J
JAlfred Online Content
Outdoorsman
Online Content
Outdoorsman
J
Joined: May 2019
Posts: 84
Originally Posted by BDURHAM78
Ever since i installed the motorguide xi5 trolling motor i tried using the factory transducer and the image was terrible . So i ran a lowrance hdi transducer down the shaft to the bottom of the head and the image was better but still terrible, after seeing some images on here i need help . Anyone from the east texas area that can help will be greatly appreciated. Iam starting over from scratch .Iam here in the Hawkins area and boat is in the my shop so weather is not a problem

I can't help, but I can commiserate. I have been through a similar experience. I have xi3 with built in transducer and Humminbird display unit. I purchased adapter and connected transducer to display. Interference was so strong, I could not get a usable image. Consulted with both companies. They each blamed the other. Installed my Humminbird transducer on bottom of xi3. Still lots of interference, but could get usable image with high frequency setting (450 khZ?). Tried other various ways to reduce noise, but have decided to live with it since I can at least see a reasonable image of bottom structure. I hope you continue to post on your progress in case you turn up something that will help mitigate this issue.

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13401863 01/12/20 11:27 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 546
E
ETxRT Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
E
Joined: Jul 2010
Posts: 546
Does it have a bad pic all the time or only when the trolling motor is running?


2011 Legend Alpha 211 DCX
250 Mercury Pro XS- 25p Tempest B&B’d by Josh at Steve’s Custom props
36v Motorguide Xi5 connected to
Lowrance HDS 9 Gen 2
Humminbird Solix 10 CHIRP MSI G2, Onix 10
Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13402718 01/13/20 04:43 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
With the built in transducer its all the time but worse when motor is running which is almost all the time
With the Lowrance transducer it is random times and sometimes it seems like the transducer is not even hooked up
I just see how everyone has all these great images and I look at mine and think what the [censored]

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13402937 01/13/20 07:26 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 546
E
ETxRT Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
E
Joined: Jul 2010
Posts: 546
It could possibly be a grounding issue. I’ve seen where some people have to run a dedicated ground wire to the fin on the trolling motor itself. Before you do that, maybe try checking your existing ground connection to the graph or running a new ground to the boat. I don’t and wouldn’t wanna drill a hole in the fin but you may have to. I’m no expert, I have just read up on that issue with the ground. Otherwise maybe someone else with more knowledge will chime in.


2011 Legend Alpha 211 DCX
250 Mercury Pro XS- 25p Tempest B&B’d by Josh at Steve’s Custom props
36v Motorguide Xi5 connected to
Lowrance HDS 9 Gen 2
Humminbird Solix 10 CHIRP MSI G2, Onix 10
Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13403422 01/14/20 02:02 AM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Thanks everyone for chiming in so far

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13403426 01/14/20 02:06 AM
Joined: Apr 2017
Posts: 2,571
tmd11111 Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
Joined: Apr 2017
Posts: 2,571
Biggest problem I've always seen with Lowrance transducers and trolling motor interference is the wiring. Make sure the power and ground wires for the graph and not too close to the trolling motor power cables.

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13410584 01/20/20 06:21 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Ok thanks everyone

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13411732 01/21/20 07:33 PM
Joined: Jul 2010
Posts: 546
E
ETxRT Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
E
Joined: Jul 2010
Posts: 546
Let us know if you get it figured out...


2011 Legend Alpha 211 DCX
250 Mercury Pro XS- 25p Tempest B&B’d by Josh at Steve’s Custom props
36v Motorguide Xi5 connected to
Lowrance HDS 9 Gen 2
Humminbird Solix 10 CHIRP MSI G2, Onix 10
Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13418702 01/28/20 01:49 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Ok update
I installed a new transducer this weekend, installed a new ground going to the front graph. Went to the lake sunday and the image is still the same . Poor quality image no matter how much you adjust the sensitivity or clarity the image will not get clear
Help....I need a graph guru to figure this out ...LOL

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13419281 01/28/20 08:29 PM
Joined: Jun 2001
Posts: 2,159
fagin007 Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
Joined: Jun 2001
Posts: 2,159
I have the same setup and dont have a problem with my images. I have an XI5 with Lowrance HDS 7 Gen 3 connected to it with the HDI transducer and it looks fine. I did wrap my cable three times around the top of the head of the motor and the rest is tucked below my HDS but everything seems fine with no ground. I have seen people ground it to the trolling motor to stop interference but I havent had that issue.

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13419385 01/28/20 09:37 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Come over and look at mine see what you think.
I need to take a pic of it and let everyone see it

Re: Need help with motorguide xi 5 and lowarance transducer [Re: BDURHAM78] #13433689 02/10/20 01:39 PM
Joined: Feb 2011
Posts: 434
B
BDURHAM78 Offline OP
Angler
OP Offline
Angler
B
Joined: Feb 2011
Posts: 434
Ok update on my graph
Took my console hds12 and moved it up front bow and hooked it up and everything worked great, other than when on the trolling motor is get some frequency lines but 2d sonar is working normally
Hooked the hds9 on the console and and 2d did not work

Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3