texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
crazylop, Sun up till Sun down, John Gray, Fred Neal, Richard Dillon
111007 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 91,409
hopalong 81,120
Pilothawk 78,480
John175☮ 72,361
JDavis7873® 67,395
Derek 🐝 62,649
Tritonman 58,722
Bigbob_FTW 57,767
Mark Perry 56,221
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics756,909
Posts9,504,348
Members111,007
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Complicated starting issue #13211658 07/11/19 05:51 PM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
2004 Rude Direct injection 225. After motor gets warmed/hot, and I kill the engine, it will NOT start again. Usually happens AFTER a long 15-20 minute run. No alarms, no throttling down, no clicks when turning key on, no starter engaging, no nothing. Wait 10-20 minutes and motor will start and run like a champ. Checked battery connections, (kill switch, but remember when turning key on there is NO sound/spinning starter), and based on the above information, the authorized dealer says it is not the stator! Anyone smart enough to suggest what the answer might be? This first started by the engine actually dying after a long run, but now it simply will not start after a long run, then killing it.


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13211682 07/11/19 06:05 PM
Joined: Aug 2011
Posts: 9
R
Ron Price Offline
Green Horn
Offline
Green Horn
R
Joined: Aug 2011
Posts: 9
Just a far out guess...could it be a circuit breaker that eventually resets?

Re: Complicated starting issue [Re: Ron Price] #13211716 07/11/19 06:30 PM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
That is something that I will check out. Thanks!


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13214490 07/14/19 03:50 PM
Joined: May 2003
Posts: 11,544
gary purdy Online Content
TFF Guru
Online Content
TFF Guru
Joined: May 2003
Posts: 11,544
With the motor running wiggle the wires going to the ignition switch. Guy had an SHO dying randomly and found a bad wire at the ignition switch. Sounds like it could be the red power wire at the switch or at the breaker or at the battery.


The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything. Remember what He has done and remember that He is not done yet!-- GOD IS GOOD
Re: Complicated starting issue [Re: gary purdy] #13214506 07/14/19 04:02 PM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
Thanks Gary! I will have that checked also. Boat is going to the boat shop Tuesday.


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13217628 07/17/19 06:15 PM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
Update to continued problem....AFTER engine has gone 7-8 miles at 50-60 mph and weather and water are hot, I will stop, kill engine, then it will not start again. It will not crank, starter will not engage, no clicks, NO HEARING FUEL PUMP ENGAGE, etc. After approximately 15-30 minutes, engine will start and run as if no problem had ever existed! Boat motor mechanic is stumped! Anyone ever have a similar problem or have any clues what it could be? Thanks in advance!


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13226577 07/27/19 01:13 AM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
Anyone else feel lucky?


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13226643 07/27/19 02:16 AM
Joined: Nov 2017
Posts: 55
F
Fish2Chill 1 Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
F
Joined: Nov 2017
Posts: 55
Just a wild guess. Could you check the motor start battery with a meter both prior to the longer run and after to see if significant voltage difference?
Any way you could change to a different starting battery just as a process of elimination?

Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13226754 07/27/19 04:13 AM
Joined: Mar 2003
Posts: 1,319
scruboak Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
Joined: Mar 2003
Posts: 1,319
Maybe a flaky neutral switch. Or one of the relays in power distribution box flaky.

Re: Complicated starting issue [Re: scruboak] #13226963 07/27/19 04:25 PM
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
M
McCloud Offline OP
Extreme Angler
OP Offline
Extreme Angler
M
Joined: Jul 2003
Posts: 1,248
Scruboak, thanks for your reply! Would a boat motor mechanic probably know HOW to check the relays in the power distribution box? Again, I am not a mechanic, but that sounds like a reasonable problem. My mechanic checked the neutral switch already.


14.478 SHARELUNKER
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13226970 07/27/19 04:33 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 1,800
B
bronco71 Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
B
Joined: Feb 2006
Posts: 1,800
Does sound like a relay. I'm not familiar with that motor but I am familiar with those type relays in trucks and they can drive you crazy. I just get a new one and swap out one at a time and test until the problem is hopefully fixed.


1999 Triton TX21/225 Mercury Optimax
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13226988 07/27/19 04:57 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 1,800
B
bronco71 Online Content
Extreme Angler
Online Content
Extreme Angler
B
Joined: Feb 2006
Posts: 1,800
Relays will sometime get loose from vibration or get a bad connection. Sometimes when it fails you can wiggle or pull and put relay back and see if it works then. If bad connection you can clean the blades and I like to put dielectric grease on them when plugging back in....


1999 Triton TX21/225 Mercury Optimax
Re: Complicated starting issue [Re: McCloud] #13237294 08/06/19 12:29 PM
Joined: Jun 2003
Posts: 323
wsimpson Offline
Angler
Offline
Angler
Joined: Jun 2003
Posts: 323
Had similar symptoms on an '03 225 HO and had to have the EMM/ECU serviced. Are you getting any console lights (low oil, etc.) when it fails to start? Scanned for any DTC codes?

Last edited by wsimpson; 08/06/19 12:32 PM.
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3