texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Army Flyer, Festus84, Buckyb, Ralphie555, FunNSunTackle
109187 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 90,013
hopalong 78,905
Pilothawk 77,402
John175® 69,716
JDavis7873® 67,392
Derek 🐝 61,603
Tritonman 58,366
LoneStarSon® 54,784
Mark Perry 54,469
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics775,582
Posts12,978,648
Members109,187
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Impeller change gone wrong. #12753261
05/13/18 05:39 AM
05/13/18 05:39 AM
Joined: Jun 2015
Posts: 74
G
goodolick Offline OP
Outdoorsman
goodolick  Offline OP
Outdoorsman
G

Joined: Jun 2015
Posts: 74
Replaced the impeller (first time I have done one) on my Merc Alpha One Gen 2 outdrive over the weekend. Get everything put back together, and put the muffs on and fire her up. Not pumping water, shut off immediately. Positive the keyway is in there, and impeller is turned in right direction.

What could I have missed?

Also, it was winterized and the drain plugs were out of the engine prior to me doing the maintenance. Any chance engine needs to fill with water fully before it will start peeing?

Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12753494
05/13/18 03:08 PM
05/13/18 03:08 PM
Joined: Dec 2009
Posts: 1,064
red oak texas
RANGER SKI Offline
Extreme Angler
RANGER SKI  Offline
Extreme Angler

Joined: Dec 2009
Posts: 1,064
red oak texas
no tell tale on a inboard outboard. start up and watch hose when u rev up u will see if it picked up. if not is the metat\l tube stabbed in pump. I/o's have a thermostat and wont open right away.

Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12753543
05/13/18 04:26 PM
05/13/18 04:26 PM
Joined: Feb 2006
Posts: 330
Texas
Alumacraft 14 Online content
Angler
Alumacraft 14  Online Content
Angler

Joined: Feb 2006
Posts: 330
Texas
Make sure the p e e hole isn't clogged.

Last edited by Alumacraft 14; 05/13/18 04:26 PM.
Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12753664
05/13/18 07:19 PM
05/13/18 07:19 PM
Joined: Jun 2012
Posts: 525
Kissimmee,FL
E
El Skeeter Offline
Pro Angler
El Skeeter  Offline
Pro Angler
E

Joined: Jun 2012
Posts: 525
Kissimmee,FL
If "P"hole" is clogged stick a 15" #18 ga. electrical wire in it.
Works on Yamaha.

Last edited by El Skeeter; 05/13/18 07:20 PM.
Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12753884
05/13/18 11:59 PM
05/13/18 11:59 PM
Joined: May 2003
Posts: 11,492
Littlefield Tx & Lake A. H. US...
gary purdy Offline
TFF Guru
gary purdy  Offline
TFF Guru

Joined: May 2003
Posts: 11,492
Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Also, it was winterized and the drain plugs were out of the engine prior to me doing the maintenance. Any chance engine needs to fill with water? YES


The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything. Remember what He has done and remember that He is not done yet!-- GOD IS GOOD
Re: Impeller change gone wrong. [Re: gary purdy] #12753928
05/14/18 12:43 AM
05/14/18 12:43 AM
Joined: Jun 2015
Posts: 74
G
goodolick Offline OP
Outdoorsman
goodolick  Offline OP
Outdoorsman
G

Joined: Jun 2015
Posts: 74
Originally Posted By: gary purdy
Also, it was winterized and the drain plugs were out of the engine prior to me doing the maintenance. Any chance engine needs to fill with water? YES


So just let it run for 10 seconds or so at a time till it starts pumping out the exhaust to verify job was done correct?

Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12754105
05/14/18 03:54 AM
05/14/18 03:54 AM
Joined: Dec 2009
Posts: 1,064
red oak texas
RANGER SKI Offline
Extreme Angler
RANGER SKI  Offline
Extreme Angler

Joined: Dec 2009
Posts: 1,064
red oak texas
engine does not need to be primed just run it a while and make sure water is coming out of exhaust do like goodolick days

Re: Impeller change gone wrong. [Re: RANGER SKI] #12754111
05/14/18 04:07 AM
05/14/18 04:07 AM
Joined: Jun 2015
Posts: 74
G
goodolick Offline OP
Outdoorsman
goodolick  Offline OP
Outdoorsman
G

Joined: Jun 2015
Posts: 74
Dont want to run it too long without proper cooling, hence my concern.

Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12754689
05/14/18 04:26 PM
05/14/18 04:26 PM
Joined: Oct 2016
Posts: 105
T
TXMako2201 Offline
Outdoorsman
TXMako2201  Offline
Outdoorsman
T

Joined: Oct 2016
Posts: 105
keep an eye on engine temp and run it. could take a couple minutes to make its way through

Re: Impeller change gone wrong. [Re: goodolick] #12755710
05/15/18 02:36 AM
05/15/18 02:36 AM
Joined: Jun 2015
Posts: 74
G
goodolick Offline OP
Outdoorsman
goodolick  Offline OP
Outdoorsman
G

Joined: Jun 2015
Posts: 74
Cant really say what went wrong the first time, but, she is peeing like a champ now. Still never started peeing, and started getting hot. Took apart again. Some blades on impeller were turned right, some were turned left. Put them all in the right direction, put back together, and it is good to go.

Thanks for tips TFFRs.


BTW, even though water was out of the engine, after second assembly, it started peeing immediately.

Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
UBB.threads™ 7.6.2