texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Serang, samhan, mistermike650, Buster_Brown, gofish42189
109286 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 90,121
hopalong 78,912
Pilothawk 77,543
John175® 69,852
JDavis7873® 67,393
Derek 🐝 61,690
Tritonman 58,396
LoneStarSon® 54,816
Mark Perry 54,805
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics777,301
Posts13,002,491
Members109,286
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Trolling motor issues: 24V only going half speed #12611288
02/05/18 04:29 AM
02/05/18 04:29 AM
Joined: Dec 2012
Posts: 21
E
El_Rey Offline OP
Outdoorsman
El_Rey  Offline OP
Outdoorsman
E

Joined: Dec 2012
Posts: 21
I have a 2000 Minn Kota Maxxum (24 volt) 74# thrust trolling motor. When I bought it, the control board in the foot control fried. I replaced it. Worked fine. Then it quit. The plug was burned. I replaced it and it worked half of the first trip out. Then it seemed like the batteries were drained after only an hour or so of fishing. Charged up the batteries and today it started out running like it was only on 50% when I had it cranked to 100.

I checked the plug (female) and I got 17.5 volts when I got to the ramp after fishing. I got the same coming out of the male part of the plug.

Any ideas as to why I'm getting half power?

I'm horrible with electricity so please help me in terms a fifth grade would understand. Lol

Thanks in advance!

Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12611596
02/05/18 03:21 PM
02/05/18 03:21 PM
Joined: Sep 2017
Posts: 485
Dallas,& Freestone counties
P
pop r Offline
Angler
pop r  Offline
Angler
P

Joined: Sep 2017
Posts: 485
Dallas,& Freestone counties
EL Rey,
It's sounds like it time you invest in a new trolling motor since you've had all this trouble.Control boards and plugs burning not good on the water especially. The 17.5 volts may be a feedback your getting from a blown fuse or tripped breaker coming from your batteries power source.The fuse or breaker should be located in the area around your batteries. Sometimes when a electrical source has heated up enough to cause a component to burn it distorts the power wire where it restricts current flow causing low voltage also.
Good luck!

Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12611691
02/05/18 04:10 PM
02/05/18 04:10 PM
Joined: Nov 2008
Posts: 5,293
somervell county
3
361V Online content
TFF Celebrity
361V  Online Content
TFF Celebrity
3

Joined: Nov 2008
Posts: 5,293
somervell county
Lots of good deals (new/used) on MinnKota Foretrex’s as everyone jumps to Ultrex. Good luck!

Last edited by 361V; 02/05/18 11:33 PM.

Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12611702
02/05/18 04:16 PM
02/05/18 04:16 PM
Joined: Jul 2007
Posts: 1,861
Ft. worth
N
nitroslim Offline
Extreme Angler
nitroslim  Offline
Extreme Angler
N

Joined: Jul 2007
Posts: 1,861
Ft. worth
take the boat somewhere and get the 24v wiring checked before a fire starts. Could be a battery issue, one of them not giving you full charge. You may have a damaged wire, increasing the resistance to the plug. You may not have a heavy enough gauge wiring.

Years ago I had the same thing on an MG motor basically running at half speed, it had some moisture in the motor part. It got chunked.

Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12612021
02/05/18 07:15 PM
02/05/18 07:15 PM
Joined: Apr 2010
Posts: 462
Pilot Point, TX
P
propman Offline
Angler
propman  Offline
Angler
P

Joined: Apr 2010
Posts: 462
Pilot Point, TX
If you are in the Ft. Worth, TX area take it to Boris Marine, 5301 Azle Ave. 76114. It's just a 1/2 mile or so inside Loop 820 or give them a call @ 817-624-3932. They can do anything with trolling motors and are an authorized Minn Kota repair shop. They may not look like like a great place but amid all the clutter there are some very knowledgeable folks.

Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12623009
02/12/18 05:08 AM
02/12/18 05:08 AM
Joined: Jul 2011
Posts: 324
Carthage, Tx/Lake Fork
B
buggsboy Offline
Angler
buggsboy  Offline
Angler
B

Joined: Jul 2011
Posts: 324
Carthage, Tx/Lake Fork
Did you check voltage on each battery after charging them? I believe you should have over 13 VDC on each battery when freshly charged.


PB. 10 lb 12 oz
Re: Trolling motor issues: 24V only going half speed [Re: El_Rey] #12624116
02/12/18 09:29 PM
02/12/18 09:29 PM
Joined: Jan 2009
Posts: 747
Kingwood, TX
K
Kisndismis Offline
Pro Angler
Kisndismis  Offline
Pro Angler
K

Joined: Jan 2009
Posts: 747
Kingwood, TX
Likely a bad battery, test them both individually, add those #'s together and that is what you should be reading at the plug. Could be plug itself also, but unlikely.


Watch it happen, make it happen, or say what the hell happened. Capt. Phil Harris F/V Cornelia Marie RIP
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
UBB.threads™ 7.6.2