texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
steven5907, Ruark, BaldEagle1988, tuckwat, will_outdoors
109306 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 90,134
hopalong 78,912
Pilothawk 77,554
John175® 69,873
JDavis7873® 67,393
Derek 🐝 61,694
Tritonman 58,401
Mark Perry 54,848
LoneStarSon® 54,824
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics777,563
Posts13,005,828
Members109,306
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
GPS Coordinates #12581077
01/16/18 05:06 PM
01/16/18 05:06 PM
Joined: Jul 2009
Posts: 222
T
theduke Offline OP
Outdoorsman
theduke  Offline OP
Outdoorsman
T

Joined: Jul 2009
Posts: 222
I have been inputting GPS coordinates off of the TPWD website for crappie structure, I am only focusing on putting in central Texas lakes. When I went to put Lake Waco om the coordinates have more numbers than I can put in my Lowrance Elite-4 chirp. My question is how what numbers do I need to leave off? I put in Tradinghouse and Brazos Lake without any issues. I still have Waco and Aquilla to put in. Looking for a little advice, I am very new to the electronic game but I can see where I would be a game changer. Also if anyone feels charitable and would like to share some coordinates I would gladly take them. This will be used on my kayak.

The website I am inputting:
https://tpwd.texas.gov/fishboat/fish/recreational/lakes/waco/structure.phtml

Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12581538
01/16/18 09:42 PM
01/16/18 09:42 PM
Joined: Dec 2006
Posts: 3,091
D
Dayne Offline
TFF Team Angler
Dayne  Offline
TFF Team Angler
D

Joined: Dec 2006
Posts: 3,091
It has been a long time since I have done much with actual coordinates so forgive me it I am too rusty to be of good assistance.

The best that I can remember is you are wanting to do degrees/minutes/seconds for the Lowrance. What you see on that map is degrees/decimal. You need to find a converter so you can input the numbers from the map and get them changed to the format that you have been using.

Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12581539
01/16/18 09:44 PM
01/16/18 09:44 PM
Joined: Dec 2006
Posts: 3,091
D
Dayne Offline
TFF Team Angler
Dayne  Offline
TFF Team Angler
D

Joined: Dec 2006
Posts: 3,091
See if this works for you...https://www.gps-coordinates.net/gps-coordinates-converter

Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12581605
01/16/18 10:30 PM
01/16/18 10:30 PM
Joined: Jul 2009
Posts: 222
T
theduke Offline OP
Outdoorsman
theduke  Offline OP
Outdoorsman
T

Joined: Jul 2009
Posts: 222
I tried using several online tools in attempt to convert after Dayne's advice and it is close to the lake but not exactly where they are supposed to be. Show up on land vs. water, and a good distance from the water .5 miles

Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12581749
01/16/18 11:55 PM
01/16/18 11:55 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 4,174
Charlottesville, Va
W
Wayne P. Offline
TFF Team Angler
Wayne P.  Offline
TFF Team Angler
W

Joined: Nov 2010
Posts: 4,174
Charlottesville, Va
You don't need to convert anything.
Change your unit's GPS format to DD.DDDDD and enter the numbers as they show on the Lake Waco list. If you run out of number spaces, that's OK, use what you can.

I just did that first one with one of my Humminbird units and it is on a line of fish attractors that are on the Lakemaster map north of a boat ramp about 8' depth under a bridge.

Looking at Google Earth, it is on the East side of the fourth bridge piling from the East shore or 597 feet North of the ramp.


Last edited by Wayne P.; 01/17/18 12:34 AM.

Humminbird Helix 12 CHIRP SI, 1198c SI, 1198c SI, ONIX 10 SI NT, Helix 7 CHIRP SI GPS G2, SOLIX 12 SI, 360, RC-1
Re: GPS Coordinates [Re: Wayne P.] #12582163
01/17/18 03:19 AM
01/17/18 03:19 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 920
Big Sandy, TX
L
LittleGazoo Online content
Pro Angler
LittleGazoo  Online Content
Pro Angler
L

Joined: Oct 2010
Posts: 920
Big Sandy, TX
Originally Posted By: Wayne P.
You don't need to convert anything.
Change your unit's GPS format to DD.DDDDD and enter the numbers as they show on the Lake Waco list. If you run out of number spaces, that's OK, use what you can.

+1
Or just download the GPX option from TPWD site & import with the Elite.

Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12582338
01/17/18 12:46 PM
01/17/18 12:46 PM
Joined: Jun 2009
Posts: 1,905
Garland, TX
2
2015fordnut Offline
Extreme Angler
2015fordnut  Offline
Extreme Angler
2

Joined: Jun 2009
Posts: 1,905
Garland, TX
Try this one that I've used in the past.

http://earthpoint.us/Convert.aspx




Re: GPS Coordinates [Re: theduke] #12582368
01/17/18 01:29 PM
01/17/18 01:29 PM
Joined: Nov 2002
Posts: 3,751
Yantis, TX
Gamblinman Online content
TFF Team Angler
Gamblinman  Online Content
TFF Team Angler

Joined: Nov 2002
Posts: 3,751
Yantis, TX
Make sure you're converting in the same datum format.

Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
UBB.threads™ 7.6.2