texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
DustyZ71, Stankygato, Kscribner21, Eddie B, Az Steve
109474 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 90,294
hopalong 79,038
Pilothawk 77,744
John175® 70,149
JDavis7873® 67,393
Derek 🐝 61,807
Tritonman 58,474
Mark Perry 55,146
LoneStarSon® 54,905
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics746,034
Posts12,422,082
Members109,474
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Page 1 of 2 1 2
Lowrance Gurus #12418340
09/08/17 12:10 AM
09/08/17 12:10 AM
Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
L
LakeTylerMan Offline OP
Outdoorsman
LakeTylerMan  Offline OP
Outdoorsman
L

Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
Can any of you Lowrance Gen 3 or later experts tell me if individual lat/long or a string of lat/longs be entered into the unit? Specifically can I enter a string of them as a trail or boat lane for lack of a better descriptor?

Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12418381
09/08/17 01:00 AM
09/08/17 01:00 AM
Joined: May 2002
Posts: 14,563
Hurst, TX
K.D. Online content
TFF Guru
K.D.  Online Content
TFF Guru

Joined: May 2002
Posts: 14,563
Hurst, TX
http://www.bbcboards.net/showthread.php?t=722310

I bookmarked this post when I had the same question

Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12419129
09/08/17 04:07 PM
09/08/17 04:07 PM
Joined: Oct 2007
Posts: 3,487
TEXAS
SKEETER_MAN_225 Offline
TFF Team Angler
Happy Birthday SKEETER_MAN_225  Offline
TFF Team Angler

Joined: Oct 2007
Posts: 3,487
TEXAS
Yes,
you can enter them manually.
there is a feature that allows you save a trail while running and it will not be deleted.
but I have yet to explore that option.

Last edited by SKEETER_MAN_225; 09/08/17 04:08 PM.

Pete B. Hernandez
Matthew 4:19
[Linked Image]
www.tackledepot.com
Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12420304
09/09/17 08:08 PM
09/09/17 08:08 PM
Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
L
LakeTylerMan Offline OP
Outdoorsman
LakeTylerMan  Offline OP
Outdoorsman
L

Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
I'm going to answer my own post. Yes you can mark up trails and polygons and roads and such in Google Earth and then import these items into a Lowrance unit. I am interested in this in particular because of seeing Lake Palestine at a low level in the 2011 Google Earth image. I marked creek beds and trails up the Neches, a lane across the lake along the highlands and then into Kickapoo. And, the creek bed up Kickapoo. By the way, anybody is reckless or insane if they try to run in these areas or into Flat Creek in that lake. To make a long story short, you have to:
a. mark up an object like a path or trail
b. select it and save it as a KMZ (zipped file)
c. with an unzip utility, unzip it (changes to a KLM file)
d. with a utility (I used GPSBabel) transform it into a USR (Lowrance File).
e. save it to a microSD card
f. load it into the Lowrance unit.
g. rename and color appropriately

It does work

Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12422617
09/11/17 06:53 PM
09/11/17 06:53 PM
Joined: Mar 2009
Posts: 2,134
ft.worth
B.Hollingshead Online content
Extreme Angler
B.Hollingshead  Online Content
Extreme Angler

Joined: Mar 2009
Posts: 2,134
ft.worth
You have to change the shade relief on your graph to show up on the imaging


Branden Hollingshead

32-DD's and counting
Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12423390
09/12/17 03:21 AM
09/12/17 03:21 AM
Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
L
LakeTylerMan Offline OP
Outdoorsman
LakeTylerMan  Offline OP
Outdoorsman
L

Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
I haven't tried to bring in an actual satellite image. But it would be cool if that works.

Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12424702
09/13/17 03:26 AM
09/13/17 03:26 AM
Joined: Oct 2010
Posts: 921
Big Sandy, TX
L
LittleGazoo Online content
Pro Angler
LittleGazoo  Online Content
Pro Angler
L

Joined: Oct 2010
Posts: 921
Big Sandy, TX
Originally Posted By: LakeTylerMan
I haven't tried to bring in an actual satellite image. But it would be cool if that works.

Yes you can to that, but probably better not.

Normally I will begin a new daily trail. Later, if I desire to save a track-segment, I will take the trail through Google Earth and create the track-segment of interest, then I will take it through Reefmaster and merge it into trails of a like-kind.

Long time ago, I had over 45 road-bed tracks, but I merged them with Reefmaster into just one track. Same for boat-runs, boat-paths, creeks and structure...

Last edited by LittleGazoo; 09/13/17 04:03 AM.
Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12424727
09/13/17 04:36 AM
09/13/17 04:36 AM
Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
C
Chris Coufal Offline
Extreme Angler
Chris Coufal  Offline
Extreme Angler
C

Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
You can make a path/boat lane off GE and then transfer it to your unit. You can either mark out a path using WP's or you can actually make a trail. I have done both and both serve their purpose. The only bad part about creating a route/trail and then uploading it, is that it will default to a random color once uploaded.

[img]http://texasfishingforum.com/forums/pics..._37875253308123[/img]


-Chris-


Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12424728
09/13/17 04:38 AM
09/13/17 04:38 AM
Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
C
Chris Coufal Offline
Extreme Angler
Chris Coufal  Offline
Extreme Angler
C

Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
You can make a path/boat lane off GE and then transfer it to your unit. You can either mark out a path using WP's or you can actually make a trail. I have done both and both serve their purpose. The only bad part about creating a route/trail and then uploading it, is that it will default to a random color once uploaded.

[img]http://www.texasfishingforum.com/forums/..._37875253308123[/img]


-Chris-


Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12424763
09/13/17 10:24 AM
09/13/17 10:24 AM
Joined: Apr 2008
Posts: 914
Texas
JG ZX250 Offline
Pro Angler
JG ZX250  Offline
Pro Angler

Joined: Apr 2008
Posts: 914
Texas
Good info guys.


Taking 5 to the weigh-in occurs when opportunity meets successful execution of one's preparation.
Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12424773
09/13/17 11:12 AM
09/13/17 11:12 AM
Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
L
LakeTylerMan Offline OP
Outdoorsman
LakeTylerMan  Offline OP
Outdoorsman
L

Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
Gazoo, From I can tell, ReefMaster does not work on a Mac.

Re: Lowrance Gurus [Re: Chris Coufal] #12425035
09/13/17 03:13 PM
09/13/17 03:13 PM
Joined: Oct 2010
Posts: 921
Big Sandy, TX
L
LittleGazoo Online content
Pro Angler
LittleGazoo  Online Content
Pro Angler
L

Joined: Oct 2010
Posts: 921
Big Sandy, TX
Originally Posted By: Chris Coufal
The only bad part about creating a route/trail and then uploading it, is that it will default to a random color once uploaded.

Use USRv4 or USRv5. Both those formats will retain track color thru export/import. Both also support 20,000 maximum track-points per track. USRv3 and earlier do not.

Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12425054
09/13/17 03:21 PM
09/13/17 03:21 PM
Joined: Sep 2003
Posts: 12,819
Plano, Tx
Joefishin Offline
TFF Guru
Joefishin  Offline
TFF Guru

Joined: Sep 2003
Posts: 12,819
Plano, Tx
Originally Posted By: LakeTylerMan
I'm going to answer my own post. Yes you can mark up trails and polygons and roads and such in Google Earth and then import these items into a Lowrance unit. I am interested in this in particular because of seeing Lake Palestine at a low level in the 2011 Google Earth image. I marked creek beds and trails up the Neches, a lane across the lake along the highlands and then into Kickapoo. And, the creek bed up Kickapoo. By the way, anybody is reckless or insane if they try to run in these areas or into Flat Creek in that lake. To make a long story short, you have to:
a. mark up an object like a path or trail
b. select it and save it as a KMZ (zipped file)
c. with an unzip utility, unzip it (changes to a KLM file)
d. with a utility (I used GPSBabel) transform it into a USR (Lowrance File).
e. save it to a microSD card
f. load it into the Lowrance unit.
g. rename and color appropriately

It does work


Under Translation options, you have Waypoints, Routes and Tracks. Which ones do you select? I 'think' I have had problems with Tracks in the past because they are different than Trails.

Thanks


http://www.denalirods.com
“Some men fish all their lives without knowing it is not really the fish they are after.” -Henry David Thoreau
Re: Lowrance Gurus [Re: LakeTylerMan] #12425317
09/13/17 07:18 PM
09/13/17 07:18 PM
Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
L
LakeTylerMan Offline OP
Outdoorsman
LakeTylerMan  Offline OP
Outdoorsman
L

Joined: Feb 2017
Posts: 83
Arp, Texas Lake Tyler
I have not spent much time considering how my pins generated in GE are stored in the unit. By nature, I'm not that organized. In GE a long line like a creek or river bed imports with the look of a trail though may be defined as something else in the unit. Areas ( a GE polygon) such as the saddle between a point an an adjacent hump is just a shape. Again, I'm not sure what it is stored as in the unit. I've also marked public and private ramps and areas of rocks around a bulkhead because I commonly fish around them They are lines or shapes. Also on low water images, I've marked individual laydowns as line segments. Take a look at the imagery of Brandy Branch Reservoir (in East Texas) with the 2012 imagery and note the abundance of laydowns along the shore. I marked and imported these as small line segments. These will show up on my Navionics map but will not be visible on the water and will be areas of focus when I fish there.

I'll look into Routes and Tracks in more detail and determine if I need to assign a particular feature I've captured into these categories.

Re: Lowrance Gurus [Re: LittleGazoo] #12428652
09/16/17 03:47 PM
09/16/17 03:47 PM
Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
C
Chris Coufal Offline
Extreme Angler
Chris Coufal  Offline
Extreme Angler
C

Joined: Sep 2009
Posts: 1,464
Austin, Tx
Originally Posted By: LittleGazoo
Originally Posted By: Chris Coufal
The only bad part about creating a route/trail and then uploading it, is that it will default to a random color once uploaded.

Use USRv4 or USRv5. Both those formats will retain track color thru export/import. Both also support 20,000 maximum track-points per track. USRv3 and earlier do not.


Unless that's been corrected within the past few updates, that is not correct. I make a lot of predefined trails using GE around grass lines, channels, drains (not visible on Nav card) and upload them. Usually upload 40 to 50 at a time. When I import them (using any version), they randomly import as every color pattern. I like to use the color to show what it is....green = grass line, white = rock, ect ect. When they end up on my unit they NEVER go in the same color. I have to manually change them on my unit once uploaded (which is why I name them accordingly to know what they are).


-Chris-


Page 1 of 2 1 2
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
UBB.threads™ 7.6.2