texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
TxFalcon, Stan D, ColtenPrine, secolvin19, saltyg63
109265 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 90,105
hopalong 78,911
Pilothawk 77,504
John175® 69,816
JDavis7873® 67,393
Derek 🐝 61,662
Tritonman 58,389
LoneStarSon® 54,812
Mark Perry 54,745
facebook
Forum Statistics
Forums60
Topics776,922
Posts12,997,524
Members109,265
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Structure scan error message? #12341234
07/15/17 07:38 PM
07/15/17 07:38 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
I am getting a "no source" error message. Worked fine for previous owner. When I got boat I returned to default settings. Not sure what the problem is.


2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12341789
07/16/17 02:28 AM
07/16/17 02:28 AM
Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
G
grout-scout Online content
TFF Celebrity
grout-scout  Online Content
TFF Celebrity
G

Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
Most likely a bad enet port or cable. Swap the cable to another port. Also make sure that the lss module isn't on a switch (assuming this is a new boat to you).

If it's a new install to you, then make sure the yellow wire is hooked up.

Several things to check and your post is kind of vague.

Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12343239
07/17/17 12:55 AM
07/17/17 12:55 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
Looked at it closer today. Red wire is hooked to a switch and yellow to bus bar. I thought that yellow was supposed to go to switch. Worked for previous owner as wired so maybe it does not matter. I checked for power at terminal and red has constant power but yellow only has power when switch is on. Power light lights up red momentarily then goes out. From what I have read this means that unit is going back to Lowrance.


2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12343467
07/17/17 02:38 AM
07/17/17 02:38 AM
Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
G
grout-scout Online content
TFF Celebrity
grout-scout  Online Content
TFF Celebrity
G

Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
Lowrance does not fix them, you will have to throw it in the trash can (I am not kidding). Before you do that though, try a different Ethernet cable.

And yeah, red to battery positive and yellow to the switch. Odd the way he has it.

Re: Structure scan error message? [Re: grout-scout] #12343652
07/17/17 10:26 AM
07/17/17 10:26 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
Originally Posted By: grout-scout
Lowrance does not fix them, you will have to throw it in the trash can (I am not kidding). Before you do that though, try a different Ethernet cable.

And yeah, red to battery positive and yellow to the switch. Odd the way he has it.
I am going to call Lowrance today a see what they say about the power light not staying on.


2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12344174
07/17/17 05:09 PM
07/17/17 05:09 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
Lowrance confirmed that when the power light does not stay lit the box is toast. Their out of warranty replacement program is to sell you one for $300 plus shipping both ways and possibly sales tax. The heck with that. I sat at my desk this morning and ordered one for $300 delivered and with no sales tax.


2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12344840
07/18/17 12:28 AM
07/18/17 12:28 AM
Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
G
grout-scout Online content
TFF Celebrity
grout-scout  Online Content
TFF Celebrity
G

Joined: Dec 2008
Posts: 7,328
Boerne, Texas
At least hook it up properly and try it before throwing it away, with the fuse in the right place.

What models of graphs do you have?

Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12344857
07/18/17 12:43 AM
07/18/17 12:43 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
HDS7, Lowrance tech said wiring method was fine and i saw pic of it working. Will probably change wires on new unit. Yellow on switch, power to battery with inline fuse (already have one) and ground to negative terminal on battery.

Last edited by Stump jumper; 07/18/17 12:47 AM.

2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12347446
07/19/17 12:32 PM
07/19/17 12:32 PM
Joined: Apr 2011
Posts: 1,379
DFW
DFW-fisherman Offline
Extreme Angler
DFW-fisherman  Offline
Extreme Angler

Joined: Apr 2011
Posts: 1,379
DFW
I think the yellow wire is the "wake-up" wire for the LSS module. If Lowrance said it is defective, then you are in a bad place.

I assume you have a Gen1 unit; you might consider upgrading HDS to a later Gen version, i.e., Gen2 or Gen3 . Neither one use the separate module.

Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12348355
07/19/17 08:03 PM
07/19/17 08:03 PM
Joined: Jan 2007
Posts: 2,275
Plano, TX
U
UJC Offline
Extreme Angler
UJC  Offline
Extreme Angler
U

Joined: Jan 2007
Posts: 2,275
Plano, TX
I get the 'no source' message often enough to get aggravated but I'm able to get it to work by either jiggling the Ethernet plug that goes into the back of the unit, or by unscrewing it and replacing it back on the unit. By unit, I'm referring to the HDS, not LSS. Sometimes this message may appear several times on an outing, other times nada.

The Ethernet wiring is very thinly gauged so keep that in mind. Just a slight nick internally on one of its wiring could be causing the problem. I know of others who have the same problem and we fix it by jiggling the cord plug. I've used another Ethernet cable and it worked fine - for a while then the 'no source' came back. It could be a pin also. If cleaning pins, male/female, be sure to let it dry thoroughly.

If you're referring to the power light on the LSS, it is very faint as well as the ports. So look very closely to determine if it is not 'on'. I'd also switch ports as GS suggested. Good luck.


LIVE PURPLE LOVE GOLD
Geaux Tigers!
Jimmy
Re: Structure scan error message? [Re: Stump jumper] #12355739
07/24/17 05:31 PM
07/24/17 05:31 PM
Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
S
Stump jumper Offline OP
TFF Celebrity
Stump jumper  Offline OP
TFF Celebrity
S

Joined: Apr 2004
Posts: 8,333
Rockwall
Bought a new unit because I did not see the green light on the old one and still do not. Ethernet cable was bad. I still need to lake test but I do not get the no source message. If all goes well on the lake I guess I will try to sell the new unit. I hate having stuff just sit around the house not serving any purpose.


2200 Bay Champ/200 Mercury Optimax
2017 Tundra TSS 4x4 Crewmax 5.7L
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
UBB.threads™ 7.6.2