texasfishingforum.com logo
Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
CrayDad, Bingram53, au80, Lorib13, vertexe
112289 Registered Users
Top Posters(All Time)
TexDawg 93,307
hopalong 84,861
Pilothawk 79,479
JDavis7873ฎ 67,398
Bigbob_FTW 62,872
Mark Perry 58,974
Tritonman 58,863
facebook
Forum Statistics
Forums62
Topics773,717
Posts9,750,256
Members112,289
Most Online36,273
Jan 23rd, 2013
Print Thread
Page 1 of 2 1 2
Elite 4 hdi setup #10023208 05/30/14 03:41 AM
Joined: Dec 2013
Posts: 49
K
K Bake Offline OP
Outdoorsman
OP Offline
Outdoorsman
K
Joined: Dec 2013
Posts: 49
Got it all thrown together this afternoon using a combo of yak attack and ram mounts. Took the idea from the palmetto kayak blog for the batt box which is ten bucks at Walmart. Not quite sure what I want to do with the batt box. I was thinking about drilling through the hatch so that if I don't want that hole in the future I could just replace the hatch instead of being SOL if I drilled into the boat.


Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10032425 06/03/14 01:14 AM
Joined: May 2012
Posts: 394
B
brownbagspecial Offline
Angler
Offline
Angler
B
Joined: May 2012
Posts: 394
Whts a set up like that run price wise?



Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10032485 06/03/14 01:28 AM
Joined: Sep 2013
Posts: 18
K
kayakingaret Offline
Green Horn
Offline
Green Horn
K
Joined: Sep 2013
Posts: 18
Solid choice on the Elite 4 HDI, I freakin love mine! I too did an over the side mount,however I used pvc, and still have noticed nearly 0 drop in my speed with that set up. One heck of a good unit, a lot of tech stuffed in a nice neat little package.

Re: Elite 4 hdi setup [Re: brownbagspecial] #10032868 06/03/14 04:12 AM
Joined: Dec 2013
Posts: 49
K
K Bake Offline OP
Outdoorsman
OP Offline
Outdoorsman
K
Joined: Dec 2013
Posts: 49
The ff was 299 and the mounting stuff was another 100. It was a bit pricy for the ram and yak attack mounts and brackets but I did not wish to fabricate myself and I was very pleased at how quickly I was able to put this all together it literally to maybe 30 min. and I was done. I already had the batt but you can get them from academy in the deer feeder section for not much.

Also lowrance has a deal going right now you get a free lake insight card with purchase of the elite 4 hdi that's a 99$ value which tipped the scales for me since I was already in the market. You could also go with the dsi and 2d sonar only for 199 or even a bit cheaper 2d only for like 149 I believe. At the end of the day I decided I did not want to regret not purchasing the GPS option and I've been out twice both times it has paid off by helping me locate creek channels or points more easily.

I swear I am not paid by lowrance but first time out I caught five bass at a lake I had been getting skunked at lets just say I am pretty satisfied with the investment so far. The dsi and everything else has exceeded my expectations. Hope to get out more soon and do a good report on the unit.

Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10033237 06/03/14 01:06 PM
Joined: Sep 2013
Posts: 1,798
F
formula462 Offline
Extreme Angler
Offline
Extreme Angler
F
Joined: Sep 2013
Posts: 1,798
I got the mark 4 dsi, grayscale only but it paints a great picture love it

Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10033791 06/03/14 04:43 PM
Joined: May 2010
Posts: 775
W
Wafflejaw Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
W
Joined: May 2010
Posts: 775
If its a 115 those walmart boxes will ''clip'' in between the scupper towers in the front hatch.
A simple bungee held it so good I could flip the yak and travel and it held no problems.

Doesnt work on the 135 however....


Last edited by Wafflejaw; 06/03/14 04:54 PM.
Re: Elite 4 hdi setup [Re: Wafflejaw] #10033864 06/03/14 05:09 PM
Joined: Dec 2013
Posts: 49
K
K Bake Offline OP
Outdoorsman
OP Offline
Outdoorsman
K
Joined: Dec 2013
Posts: 49
Thast awesome unfortunately mine is a 135... What did you do to drill through your boat, and how did you seal it up?

Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10034071 06/03/14 06:12 PM
Joined: May 2010
Posts: 775
W
Wafflejaw Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
W
Joined: May 2010
Posts: 775
Originally Posted By: K Bake
Thast awesome unfortunately mine is a 135... What did you do to drill through your boat, and how did you seal it up?


I have no issues drilling holes in my kayak....
I use the West Marine Wire Caps to run mine inside the hull...They have rubber seals.
Had to modify them slightly with a dremel tool...
I could reinforce it with some goop but it doesn't concern me.......yet




Last edited by Wafflejaw; 06/03/14 06:13 PM.
Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10318517 09/30/14 03:55 PM
Joined: Sep 2014
Posts: 247
M
mikey6345 Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
M
Joined: Sep 2014
Posts: 247
This is a great mount. I am trying to figure out the best way to make an easy portable/removable setup for an FX15 Native Ultimate. It has the gear track rails so I think some kinf of slide on/off mounting with a small setup like this would be great. Is your FF easily removable?

Re: Elite 4 hdi setup [Re: mikey6345] #10318791 09/30/14 06:19 PM
Joined: Mar 2005
Posts: 43,408
T
Tallgrass05 Online Content
bill maher's protege
Online Content
bill maher's protege
T
Joined: Mar 2005
Posts: 43,408
I put my sonar display on a YakAttack + Screwball mount. Very portable, secure, and easy-on-easy-off. I bought the YakAttack transducer mount but now use the Mad Frog Liberator mount for the transducer, it's the Micro or Nano model. It's a cleaner design and more streamlined than the YakAttack transducer mount. I put my battery in a Rubbermaid container with a slit in the top for the wires, that sits up front with my cooler. The whole thing takes a minute to set up or take down.



"...to guard against the impostures of pretended patriotism."
~George Washington, Sept. 19, 1796
Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10319144 09/30/14 08:48 PM
Joined: Sep 2014
Posts: 247
M
mikey6345 Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
M
Joined: Sep 2014
Posts: 247
One other question for you guys....do these units mounted on the side of the yak get in the way of your paddle stroke? Do you end up having to mount it so far forward you have to reach to press the buttons?

Last edited by mikey6345; 09/30/14 08:48 PM.
Re: Elite 4 hdi setup [Re: mikey6345] #10319181 09/30/14 09:01 PM
Joined: Mar 2005
Posts: 43,408
T
Tallgrass05 Online Content
bill maher's protege
Online Content
bill maher's protege
T
Joined: Mar 2005
Posts: 43,408
I did start off mounting the unit close to me, and it did interfere with my paddle stroke. You can see where I have it now compared to my feet. I have to lean forward just a tad to reach the buttons, but once things are set up, you shouldn't have to do much pushing of buttons.


"...to guard against the impostures of pretended patriotism."
~George Washington, Sept. 19, 1796
Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10531212 01/10/15 04:07 PM
Joined: Jun 2006
Posts: 87
J
JonBlair Offline
Outdoorsman
Offline
Outdoorsman
J
Joined: Jun 2006
Posts: 87
I wish I knew how to read my elite 4. Its pretty much something to tell me how deep the water is. Any link or tips on how to setup and understand what its saying to me???

Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #10547443 01/16/15 09:58 PM
Joined: Mar 2011
Posts: 655
W
WestTxJiggin Offline
Pro Angler
Offline
Pro Angler
W
Joined: Mar 2011
Posts: 655
There is a lot of information on youtube on setting up and reading fish finders and sonars.


~Wishin I was fishin~

Re: Elite 4 hdi setup [Re: K Bake] #13463632 03/07/20 05:02 PM
Joined: Mar 2006
Posts: 355
F
FireMedic486 Offline
Angler
Offline
Angler
F
Joined: Mar 2006
Posts: 355
I have the Elite 4hdi as well and love it but that could just be from lack of experience with electronics. I caught it on sale at academy for $189 a couple of years ago and itโ€™s still going strong.

Page 1 of 2 1 2
Previous Thread
Index
Next Thread


© 1998-2019 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3