Main Menu
Forum
Guidelines/Rules
Photo Contest
TFF Store
Guides/Destinations
Contact/Advertising
Texas Hunting Forum
Louisiana Fishing Forum
Georgia Fishing Forum
Florida Fishing Forum
Advertisement
Affiliates
J.P. Greeson's Weekly Fishing Report
Larry Bozka's Coastal Anglers
Big Billy Kinder Outdoors
Texas Fishing & Outdoors Show
Honey Hole All Outdoors Television
Get A Limit Outdoors
Barry Stokes’ Southwest Outdoors Report
Advertisement
Newest Members
eastaustinff, captkenroy, JKHeap, Vogey, Will Fish For Food
92916 Registered Users
Top Posters
TexDawg 74402
JDavis7873® 66966
Pilothawk 64201
hopalong 61160
FattyMcButterpants 59466
Manchu 54858
John175 ® 51404
SkeeterRonnie 50951
Tritonman 50628
David Lee 50566
facebook
Forum Stats
92916 Members
58 Forums
740631 Topics
9692364 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#6648589 - 09/19/11 11:19 AM Boat runs fine at first then Loses power
johnson Offline
Outdoorsman

Registered: 04/11/09
Posts: 77
Loc: waco tx
91 Johnson with a 175hp boat starts fine and runs fine for about 15 mins or so then , start running bad . I changed all the plugs I did a compression ck they where all in the high 90s . It has new gas with seafoam , I no nothing about boat motors but it seem like when it get to a certain temp that's when it starts . So I looked and I had one of the 2 thermostat was stuck open , not sure if that would cause it to run bad or not

Top
#6649255 - 09/19/11 02:33 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: johnson]
redchevy Offline
TFF Team Angler

Registered: 01/25/05
Posts: 4330
Loc: texas
Not sure, but I would suspect electrical maybe.

Top
#6649479 - 09/19/11 03:23 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: redchevy]
Mudshark Offline
TFF Guru

Registered: 12/04/06
Posts: 24334
Loc: Midlothian, TX
Stator. When they are starting to fail they will show it when they warm up. That is my guess and that is what it is.
_________________________



Top
#6649956 - 09/19/11 04:52 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: Mudshark]
Goodysgotacuda Offline
Pro Angler

Registered: 03/07/11
Posts: 522
Ignition/coil or it's starving for fuel somehow.

Top
#6652838 - 09/20/11 12:32 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: Goodysgotacuda]
Stump jumper Offline
TFF Celebrity

Registered: 04/19/04
Posts: 5576
Loc: Rockwall
Stuck thermostats will make it run too cool. A motor that is over cooled will not run right. This is the reason that you have stats. Of course this summer I heard that people were having some problems keeping them cool enough with the high water temps.

Top
#6654506 - 09/20/11 08:07 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: Stump jumper]
Mike Halfmann the boatmann Offline
TFF Team Angler

Registered: 11/08/05
Posts: 4061
Loc: San Marcos, Texas
Stator or thermostats....most likely stator.. Definately not fuel related. Because fuel problems start at the get go and not after running a while. These type of problems don't come and go. Stator will do what your describing. Runs great then goes to pot. Thermosts usually indicate an intermitten problem. Runs good, goes to pot, then runs good again. So back to stator. Good to start, grumpy as the day gets longer.....umph! Kind of like a couple of guys on this website.....LOL LOL
_________________________
mike halfmann

Top
#6657711 - 09/21/11 05:59 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: Mike Halfmann the boatmann]
Goodysgotacuda Offline
Pro Angler

Registered: 03/07/11
Posts: 522
Originally Posted By: Mike Halfmann the boatmann
Stator or thermostats....most likely stator.. Definately not fuel related. Because fuel problems start at the get go and not after running a while. These type of problems don't come and go. Stator will do what your describing. Runs great then goes to pot. Thermosts usually indicate an intermitten problem. Runs good, goes to pot, then runs good again. So back to stator. Good to start, grumpy as the day gets longer.....umph! Kind of like a couple of guys on this website.....LOL LOL


I have had vehicles with fuel problems that would arise after several minutes of running. Debris would collect at the in-tank filter after the fuel pump has been pulling fuel, engine would stall/load up (suction would drop) and the debris would clear up for a few minutes. ..

Top
#6657787 - 09/21/11 06:32 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: Goodysgotacuda]
BassHunter 69 Offline
Extreme Angler

Registered: 11/11/08
Posts: 1369
Loc: Carrollton
Originally Posted By: Goodysgotacuda
Originally Posted By: Mike Halfmann the boatmann
Stator or thermostats....most likely stator.. Definately not fuel related. Because fuel problems start at the get go and not after running a while. These type of problems don't come and go. Stator will do what your describing. Runs great then goes to pot. Thermosts usually indicate an intermitten problem. Runs good, goes to pot, then runs good again. So back to stator. Good to start, grumpy as the day gets longer.....umph! Kind of like a couple of guys on this website.....LOL LOL


I have had vehicles with fuel problems that would arise after several minutes of running. Debris would collect at the in-tank filter after the fuel pump has been pulling fuel, engine would stall/load up (suction would drop) and the debris would clear up for a few minutes. ..



If the fuel line was getting clogged as your suggesting the primer bulb would be flat. So if thats not the case you can rule out fuel restriction.

Top
#6657890 - 09/21/11 07:10 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: BassHunter 69]
saltwaterjunky Offline
Extreme Angler

Registered: 09/10/11
Posts: 1136
Loc: Ft.Worth,Tx.
Don`t know what motor u have but my 115 johnson did that turned out to be a bad power pack,,,[sorry my bad u did say what motor u had]CRS got me again...Bill


Edited by stuck in ftworth (09/21/11 07:13 PM)
Edit Reason: didnt read enough

Top
#6664848 - 09/23/11 02:16 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: saltwaterjunky]
bwj Offline
Angler

Registered: 07/15/08
Posts: 323
I had a similar problem a couple of years ago and it turned out to be the coil.

Top
#6664915 - 09/23/11 02:43 PM Re: Boat runs fine at first then Loses power [Re: bwj]
crappie-mark Offline
TFF Guru

Registered: 02/02/07
Posts: 12640
Loc: Denton, Texas
check for blown head gasket.


Edited by crappie-mark (09/23/11 02:43 PM)

Top



© 1998-2014 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide