Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
NTHawg, Jacobo78, ACFishing, fishandgolf, Randy L Irby
108231 Registered Users
Top Posters
TexDawg 88884
hopalong 78895
Pilothawk 76459
John175® 67842
JDavis7873® 67390
FattyMcButterpants 60883
Derek 🐝 60465
Tritonman 58049
LoneStarSon® 54518
SkeeterRonnie 53417
facebook
Forum Stats
108231 Members
60 Forums
813833 Topics
10306052 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 103 1 2 3 ... 102 103 >
Topic Options
#6243374 - 05/30/11 12:07 PM Lowrance SONAR
jsplinter Offline
TFF Team Angler

Registered: 04/23/09
Posts: 3445
Loc: copperas cove
These threads will be used for information on each selected brand of SONAR. As of right now they will remain unlocked so that someone with questions can ask and hopefully receive the help they need. Please respect the idea behind these and keep the cross brand fighting out. If it becomes an issue the threads will be locked.


looks like we got it rolling, thanks Jason for adding all the links and everyone else for getting this started.

Feel free to add pictures from your Lowrance unit, or if you are a Lowrance Guru feel free to help us get this thread going


Edited by jsplinter (05/31/11 10:54 AM)
_________________________




Top
#6244193 - 05/30/11 05:22 PM Re: Lowrance SONAR [Re: jsplinter]
TALLBALDGUY Offline
Outdoorsman

Registered: 08/25/09
Posts: 194
Loc: Forney, TX
Here are some photos






_________________________

Top
#6244372 - 05/30/11 06:23 PM Re: Lowrance SONAR [Re: TALLBALDGUY]
MrG Offline
TFF Team Angler

Registered: 08/19/05
Posts: 3208
Loc: Belton, TX
Sandies, hybrids, or stripers?
_________________________
Chief net thrower for Team Sharc Bait
2011 TSA Team of the Year.

Top
#6244430 - 05/30/11 06:43 PM Re: Lowrance SONAR [Re: MrG]
TALLBALDGUY Offline
Outdoorsman

Registered: 08/25/09
Posts: 194
Loc: Forney, TX
Pick 1,3 ,4 5 are sandies
Pick 2 is hybrids
_________________________

Top
#6244509 - 05/30/11 07:05 PM Re: Lowrance SONAR [Re: TALLBALDGUY]
duff1 Offline
Pro Angler

Registered: 03/12/06
Posts: 802
Loc: Central Texas
Remarkable. Looking at the first pic, the "downscan" part, do you suppose the hazy cloud that extends from just above the fish to the surface is bait, or prop wash or some other form of interference?

Top
#6244646 - 05/30/11 07:47 PM Re: Lowrance SONAR [Re: duff1]
TALLBALDGUY Offline
Outdoorsman

Registered: 08/25/09
Posts: 194
Loc: Forney, TX
Probaly prop wash,, i think that picture was taken before i changed a setting to elimate most of that.
_________________________

Top
#6245294 - 05/30/11 10:54 PM Re: Lowrance SONAR [Re: TALLBALDGUY]
Jason Gilstrap Offline
Mr. Lowrance

Registered: 07/03/03
Posts: 3245
Loc: Tulsa, OK
Helpful links for your Lowrance unit.

***Lowrance link to support and self support.****
http://www.lowrance.com/Support/

Link to Lei-Extra for Your source for Lowrance and Eagle accessories.
http://www.lei-extras.com/store/default.asp

********Lowrance How to video's.**********
http://www.lowrance.com/Support/Video-Library/MARINE/How-Tos/

HDS video's and Structure Scan video's
http://www.hightechfishing.com/

Doc Samson Lowrance HDS instructional DVD
http://doctorsonar.com/catalog/

+++++++++++++++++++

GPS Module Issues


GPS Module Not Responding
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/GPS/GPS_Module_Not_Responding.pdf

GPS Module Overview
http://bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/GPS/GPS_Modules_Info.pdf

NMEA 2000 Networking


NMEA 2000 Starter Kit
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/Newtorking/NMEA_2000_Networking_Starter_Kit.pdf

NMEA 2000 Networking Overview
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/Newtorking/Networking_Overview.pdf

How To Guides

Enable Structure Scan
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/fil...n_Simulator.pdf

Create Waypoint
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/HDS/How_To_Create_a_Waypoint_on_HDS_Unit.pdf

Create Waypoint from Sonar Page
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/fil...on_HDS_Unit.pdf

Change GPS Antenna Selection
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/fil...on_HDS_Unit.pdf

Add Data Overlay on HDS unit
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/HDS/How_to_Add_Overlay_Data_on_HDS_Units.pdf

Turn on Trails and Change Options
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/fil...ions_on_HDS.pdf

Save Waypoints to MMC/SD Card on HDS Units
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/HDS/Save_Waypoints_to_SD_on_HDS_Unit.pdf

Load Waypoints from MMC/SD Card on HDS Units
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/HDS/Load_Waypoints_From_SD_to_HDS_Unit.pdf


HDS Mapping Choices
http://www.bassfisher1.zoomshare.com/files/Lowrance/HDS/HDS_Mapping_Choices.pdf

for more helpful hints check out this link too:
http://www.bbcboards.net/zerothread?id=282434



Edited by Jason Gilstrap (06/05/11 06:54 PM)
_________________________
Jason Gilstrap LOWRANCE PRO STAFF / Get A Limit Outdoors www.getalimitoutdoors.com

Top
#6246168 - 05/31/11 10:12 AM Re: Lowrance SONAR [Re: Jason Gilstrap]
RudyDep Offline
Extreme Angler

Registered: 04/15/10
Posts: 2209
Loc: San Antonio
Can anyone tell me if:
When installing an LSS-1, the installation instructions state to run the yellow wire thru a switch. I was told that I could draw the power for the Yellow FROM the Yellow wire coming from the HDS7 mounted on the console. Is the Yellow wire coming from the HDS7 a constant 12v or is it momentary? If momentary, can I use that thru a relay to provide the 12v to the LSS-1? I want the LSS-1 to turn on with the HDS7 on the console ( interlinked with the HDS5 on the bow )!


Edited by RudyDep (06/01/11 10:10 AM)
_________________________
http://thetacklesmith.com
http://www.lakefalconfishing.com
http://austin.trackerboatingcenter.com
http://www.jigs4bass.com
http://www.primarytackle.com
http://www.grandebass.com/

"Some people spend an entire lifetime wondering if they made a difference. The MARINES don't have that problem."
President Ronald Reagan 1985

Top
#6246263 - 05/31/11 10:35 AM Re: Lowrance SONAR [Re: RudyDep]
Jason Gilstrap Offline
Mr. Lowrance

Registered: 07/03/03
Posts: 3245
Loc: Tulsa, OK
Originally Posted By: RudyDep
Can anyone tell me if:
When installing an LSS-1, the installation instructions state to switch the yellow wire thru a switch. I was told that I could draw the power for the Yellow FROM the Yellow wire coming from the HDS7 mounted on the console. Is the Yellow wire coming from the HDS7 a constant 12v or is it momentary? If momentary, can I use that thru a relay to provide the 12v to the LSS-1? I want the LSS-1 to turn on with the HDS7 on the console ( interlinked with the HDS5 on the bow )!



You can hook up the yellow wire from the lss-1 box pwr cord to acc. switch from your console or tie it in with your yellow wire that comes off your pwr cord. The yellow wire is a remote pwr wire..when you unit is on its goes live. thus pwr up your lss-1.
_________________________
Jason Gilstrap LOWRANCE PRO STAFF / Get A Limit Outdoors www.getalimitoutdoors.com

Top
#6246290 - 05/31/11 10:41 AM Re: Lowrance SONAR [Re: Jason Gilstrap]
RudyDep Offline
Extreme Angler

Registered: 04/15/10
Posts: 2209
Loc: San Antonio
The yellow wire from my head unit is only signal voltage. It isnt constant. Should it be? Is something amiss here? (Unless ive got a bad connection, I guess I should check THAT out again).


Edited by RudyDep (05/31/11 10:45 AM)
_________________________
http://thetacklesmith.com
http://www.lakefalconfishing.com
http://austin.trackerboatingcenter.com
http://www.jigs4bass.com
http://www.primarytackle.com
http://www.grandebass.com/

"Some people spend an entire lifetime wondering if they made a difference. The MARINES don't have that problem."
President Ronald Reagan 1985

Top
#6246393 - 05/31/11 11:03 AM Re: Lowrance SONAR [Re: RudyDep]
Jason Gilstrap Offline
Mr. Lowrance

Registered: 07/03/03
Posts: 3245
Loc: Tulsa, OK




Networking HDS Models with NMEA2000
The Diagram below shows adding an external antenna, which is optional. If you are not hooking up an external antenna get rid of the extra Tee in the diagram.
Please note if you are only interested in waypoint sharing all you need to do is connect the two HDS units with an Ethernet cable. No NMEA Network is required unless you are using network sensors like temperature, fuel, interface cables or an external gps module.
The NMEA Network is totally expandable, just remove the terminator, add a Tee to plug in your new sensor and replace the terminator back on the new end. It's that easy!

Two HDS units Networked
* if you are still using an older LMS or LCX unit which is networked to an HDS unit it can still power the nmea network through its power cable. (HDS units can not do this) If you are switching to all HDS units you have to buy the NMEA Power node to power the network, shown in the diagram below







Some boats come pre-rigged withe NMEA2000 network backbone from the boat manufacturer and may use a Power Node to supply power the network. This Power Node is hooked directly into a Tee in the network bus. If your boat has one of these on the network DO NOT power the NMEA power wires from either graph (LCX and LMS). It is already done. Powering it twice will cause damage to the Module

Parts needed to network two HDS Models:

1) NMEA Starter kit: N2K-EXP-RD-2 (#124-69)
kit includes: Includes 2 terminating resistors (TR-120M-RD, TR-120F-RD),
two T-connectors (N2K-T-RD), one 2 ft extension cable (N2KEXT-2RD),
and one 15 ft extension cable (N2KEXT-15RD), and a power node (N2K-PWR-RD).
$51.99*

1) T connector, N2K-T-RD #119-79 $14.99







***Lowrance Reset Procedures***
The reset procedures below work with most newer LMS units, also with LCX and HDS units. If you want a pdf with reset procedures for all models go to Lowrance website and type in Lowrance Resets in the support page self help search field.

A reset usually clears up missing pages and menu items, it reorganizes the software when a problem occurs. It may correct gps connectivity problems as well as transducer problems. Always try the soft reset first and see if your problems are corrected before moving on to the hard reset.
Always shut down the unit with its own power button and never by unplugging it or disconnecting the power supply from the battery. This causes problems and is one of the main reasons resets are needed.

******Soft Reset****
Power unit down, press pages key and power key, hold keys until USA map appears. This will not delete waypoints or other user saved data.

******Hard Reset*****
This method will delete waypoints and trails so be sure to back them up first unless you have no choice.

Shut unit off, press Zoom in, Zoom out, and the power key, hold keys until USA map appears. Unit will reset to factory default, you will need to allow time for unit to reinitialize gps position. This may take up to a few minutes on the first gps position lock.

-------------------------
Transferring Waypoints from HDS to Endura.
with pic's when click on the link.

http://www.lowrance.com/upload...a.pdf


Step 1: Insert a microSD card into a standard SD adapter, then place adapter into the card slot on your HDS unit. Press the Pages key and scroll to the utilities page, select Files and press Enter.
Step 3: Select the output format as GPX (GPS Exchange), this is the format that your Endura uses for all waypoints, trails, and routes.
Note: Endura units can only import .gpx files that are no larger than 3 MB each. To check the size of your data file on you HDS, highlight “Waypoints, Routes and Trails” and press menu and select details.
09/03/2010
Step 2: Highlight Waypoints, Routes and Trails and press Menu and select export.
Step 4: Select the memory card destination for the GPX file.
Step 5: Remove the microSD card from the SD adapter. Insert the microSD card with the HDS gpx file on it into the card slot on the bottom of the Endura unit.
Step 6:
The Endura will ask “Import GPX from Card?” Select “yes”. The Endura will then process the GPX file and add it to your onboard waypoint and trails list.* This may take a few minutes to process. Once this is complete, you can return your microSD card and SD adapter back to your HDS unit if you wish.
*The Endura will need to be power cycled off then back on for the waypoint data to appear in the unit.

-----------------------

LSS-1 Light Codes


-------------------------

Elite 5 series info:
Saving wpts and Transfer wpts on Elite 5 series.


1) From the Chart or Steer page:
a. Press the menu key
b. Scroll to Waypoints, Routes, Trails…
c. Press Enter
d. Press Menu
e. Select Save to card… or Load from card… (depending on desired function)
f. Press Enter
g. For Save to card…
i. User can rename the file or go with the default “Data”
ii. Select version
1. 3.0 includes waypoint depth, this is not compatible with GDM6 or MapCreate.
2. 2.0 does not include depth.
iii. Select save
iv. Press Enter.
h. For Load from card…
i. Select file from Card menu
ii. Press Enter
2) From any page:
a. Press the Menu key twice
b. Select Chart
c. Scroll to Waypoints, Routes, Trails…
d. Press Enter
e. Follow steps d-h above.

Screen shots on Elite 5:
The latest update, 2.8, added screen shot capability. (Insert writable microSD card and press “power” then “zoom +.”)



Edited by Jason Gilstrap (06/01/11 12:06 PM)
_________________________
Jason Gilstrap LOWRANCE PRO STAFF / Get A Limit Outdoors www.getalimitoutdoors.com

Top
#6248535 - 05/31/11 07:35 PM Re: Lowrance SONAR [Re: Jason Gilstrap]
Jason Gilstrap Offline
Mr. Lowrance

Registered: 07/03/03
Posts: 3245
Loc: Tulsa, OK
_________________________
Jason Gilstrap LOWRANCE PRO STAFF / Get A Limit Outdoors www.getalimitoutdoors.com

Top
#6249209 - 05/31/11 10:21 PM Re: Lowrance SONAR [Re: Jason Gilstrap]
pepop Offline
TFF Celebrity

Registered: 04/22/09
Posts: 6962
Loc: Chandler, Texas
May I jump in with another unit please? I have an Elite 5 and I've been looking the manual over quite a bit but haven't seen anything on recording or saving a sonar chart to my memory card. I have Ernest Paty's "Fishing Electronics 101" DVD which recomends taking saved sonar charts and "playing" them on a pc for study & interpretation. Does the Elite 5 have this function?

Top
#6250054 - 06/01/11 09:01 AM Re: Lowrance SONAR [Re: RudyDep]
Rob Jasper Online   content
Pro Angler

Registered: 10/06/05
Posts: 629
Loc: Arlington, TX
Downscan is a Lowrance strength and I like that new 4.0 Blue Color.
_________________________
Rob Jasper

Top
#6250107 - 06/01/11 09:16 AM Re: Lowrance SONAR [Re: pepop]
Jason Gilstrap Offline
Mr. Lowrance

Registered: 07/03/03
Posts: 3245
Loc: Tulsa, OK
Originally Posted By: pepop
May I jump in with another unit please? I have an Elite 5 and I've been looking the manual over quite a bit but haven't seen anything on recording or saving a sonar chart to my memory card. I have Ernest Paty's "Fishing Electronics 101" DVD which recomends taking saved sonar charts and "playing" them on a pc for study & interpretation. Does the Elite 5 have this function?


The Elite 5 cannot do sonar logs, but it CAN take screen shots.
The latest update, 2.8, added screen shot capability.
(Insert writable microSD card and press “power” then “zoom +.”)



Edited by Jason Gilstrap (06/01/11 12:05 PM)
_________________________
Jason Gilstrap LOWRANCE PRO STAFF / Get A Limit Outdoors www.getalimitoutdoors.com

Top
Page 1 of 103 1 2 3 ... 102 103 >



© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide