Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
robbiehoover, texasggm, bassjerker112, EHC, lateraline164
108877 Registered Users
Top Posters
TexDawg 89583
hopalong 78895
Pilothawk 76921
John175® 68849
JDavis7873® 67392
Derek 🐝 61234
FattyMcButterpants 60904
Tritonman 58254
LoneStarSon® 54731
SkeeterRonnie 53594
facebook
Forum Stats
108877 Members
61 Forums
832718 Topics
12099176 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#12712020 - 04/11/18 11:28 AM New Helix 9 with interferance in the water column
franchi Offline
Outdoorsman

Registered: 08/01/08
Posts: 200
Loc: magnolia tx
Is there someone i can email or text some pictures about my problem. Called humminbird and not getting the help i need


Edited by franchi (04/11/18 11:29 AM)

Top
#12712064 - 04/11/18 12:00 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
44 Diesel Offline
TFF Celebrity

Registered: 12/25/12
Posts: 5266
Loc: Burleson,TX
Rfi is a common issue.

Are you using the correct trolling motor transducer.

Make sure all graph cables do not come in contact with trolling motor power cables

Disconnect onboard charger from cranking battery

Do not connect graph to trolling motor batteries.

Check with Humminbird and see if they will send some ferrite rings.

May also have to ground the trolling motor.

These are just some of the common issies. There is no one fix. It may be a series of solutions that will solve it. Bit make sure you test on the water. Always test in the water. Testing on the trailer will not give you the water grounding element and can give you different results.

This link will show ya how to ground trolling motor.
https://www.humminbird.com/faqDetail.aspx?id=3660



Edited by 44 Diesel (04/11/18 12:01 PM)

Top
#12712229 - 04/11/18 02:11 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
franchi Offline
Outdoorsman

Registered: 08/01/08
Posts: 200
Loc: magnolia tx
Well this is a problem with the big motor not running at all. Transducer mounted below the jack plate

Top
#12712272 - 04/11/18 02:35 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
NickHasty Offline
Extreme Angler

Registered: 12/11/11
Posts: 1475
Loc: Yankee Land U.S.A
sounds like you've got bigger problems...you really do need to troubleshoot the problem the previous post is a good place to get started. without seeing the pictures, It could be how you have the transducer installed. Is it placed properly on the jack plate?

Top
#12712370 - 04/11/18 03:39 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
javelin150 Online   content
Pro Angler

Registered: 03/19/06
Posts: 987
Loc: Waco, TX
Is the front graph on as well? If you run the console and bow graph at the same time it is very easy to pick up interference or "sonar cross talk."

Top
#12712373 - 04/11/18 03:42 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
44 Diesel Offline
TFF Celebrity

Registered: 12/25/12
Posts: 5266
Loc: Burleson,TX
Post a screen a shot if possible

Top
#12712540 - 04/11/18 06:30 PM Re: New Helix 9 with interferance in the water column [Re: franchi]
franchi Offline
Outdoorsman

Registered: 08/01/08
Posts: 200
Loc: magnolia tx
Big motor off. Front graph off. Trolling motor off. Original transducer and 898 worked fine for years. Just swapped out the power cable but won’t know how it works til saturday

Top



© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide