Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Jerad, Bassrunner65, JamesLoch, osgoodsr, Gener849
108256 Registered Users
Top Posters
TexDawg 88919
hopalong 78895
Pilothawk 76461
John175® 67870
JDavis7873® 67390
FattyMcButterpants 60885
Derek 🐝 60491
Tritonman 58054
LoneStarSon® 54529
SkeeterRonnie 53423
facebook
Forum Stats
108256 Members
60 Forums
814184 Topics
10310172 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#12555593 - 12/29/17 09:15 AM 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
Hello,

I'm having some current issues with my 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 and thought that maybe I could get some ideas here before I take the motor to a Yamaha dealer.

So......

I decided to learn and do all the yearly maintenance myself this time and keep in mind the motor ran flawless before I performed any of the maintenance.

What maintenance I performed:
1. Rebuilt Tilt and Trim (works great, no issues)
2. New lower unit oil
3. Checked prop and re-greased splines and shaft.
4. Changed main element Filter
5. Changed VST Filter
6. New spark plugs
7. Cleaned O2 Sensor w/new gasket
8. New in-line Fuel/Water separator

Now...

The motor is really not running well at all now. Acts like a carbureted motor with low/rough idle and lot's of smoke. Won't stay running when I start it up and now I have to give it throttle to get it started and keep it running until I can get it in gear or it will die on me. It's idling terrible as compared before I did the maintenance.

Don't know if I could have messed something up, did something wrong, or what but before I take to a mechanic I wanted to see if anyone may have an idea or have run into something like this before.

Thanks,
Jason


Edited by JBranham (12/29/17 09:16 AM)

Top
#12555631 - 12/29/17 09:48 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
grout-scout Online   content
TFF Celebrity

Registered: 12/08/08
Posts: 6946
Loc: Boerne, Texas
Did you gap the plugs and put in the exact same kind? Any chance you have an air leak on any of the fuel fittings?

Top
#12555635 - 12/29/17 09:50 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
Don't know if the plugs were the same kind, I did'nt replace them last time.

I did check the gap on the plugs compared to the ones I took out.

Haven't checked fuel fittings, but I will.

Yea, it feels like low idle/low compression.....like pressure loss somewhere in the system.

Top
#12555931 - 12/29/17 02:04 PM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 11442
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Did you remove the TPS? How did you clean the O2 sensor?
_________________________
The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything. Remember what He has done and remember that He is not done yet!-- GOD IS GOOD

Top
#12558169 - 12/31/17 12:13 PM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
ssmith Offline
TFF Team Angler

Registered: 11/22/07
Posts: 3330
Loc: scotland tx
was it running good before you did work on it?

Top
#12558228 - 12/31/17 12:52 PM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: gary purdy]
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
I did not remove the TPS, as for the O2 sensor I just removed all of the carbon build up by scraping with a wire brush and soaking in Sea Foam.

Top
#12558237 - 12/31/17 12:54 PM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: ssmith]
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
Yes, ran perfect before I did any work.

I’ve talked with a couple of mechanics and the consensus is the VST and organ in spark plugs so I’m going to check out these areas first.

Top
#12559312 - 01/01/18 09:06 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 11442
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Pull the small hose off going to the float vent to check for fuel bypassing the needle and seat there.
_________________________
The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything. Remember what He has done and remember that He is not done yet!-- GOD IS GOOD

Top
#12559387 - 01/01/18 09:55 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
Gary, that’s another procedure I was told to try.

As soon as I get my boat back I’m going to try and check all the suggestions given here.

I appreciable the help.

Top
#12559508 - 01/01/18 11:17 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
ssmith Offline
TFF Team Angler

Registered: 11/22/07
Posts: 3330
Loc: scotland tx
if the last thing doesn't work pull the vst tank apart an make sure the float is no stuck an not letting enough fuel in to get it up to operating pressure

Top
#12559516 - 01/01/18 11:29 AM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
JBranham Offline
Angler

Registered: 11/08/14
Posts: 356
Loc: Katy, TX
Will do, thanks again for the help.

Top
#12560351 - 01/01/18 07:56 PM Re: 1999 Yamaha V-Maxx PX150TLRX Ox66 Issue [Re: JBranham]
flukeman83 Offline
Extreme Angler

Registered: 06/19/14
Posts: 1095
You better take that thing to the shop !!!

Top



© 1998-2018 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide