Main Menu
Newest Members
Brooks Lundgren, Rayzor824, rt188 2017, Rdubs, nate5x3
107371 Registered Users
Top Posters
TexDawg 88106
hopalong 78894
Pilothawk 76178
JDavis7873® 67390
John175® 66790
FattyMcButterpants 60846
Derek 🐝 59752
Tritonman 57914
LoneStarSon® 54253
SkeeterRonnie 53293
Forum Stats
107370 Members
60 Forums
873700 Topics
12416345 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#12342710 - 07/16/17 02:47 PM No tilt or ignition - Fixed
Slab_Rookie Offline

Registered: 11/05/10
Posts: 288
Loc: McKinney, TX
Was out on Lavon with the family Friday night.

We've got a 2013 Suntracker 18ft BassBuggy with the 60hp Mercury Bigfoot.(4cyl EFI)

Everything was great until we tried to head in.

The ignition was unresponsive. Also tilt stopped working. Panel, lights and fish finder worked fine.

Couldn't find the culprit fuse on the lake so we called for a little help.

Spent yesterday catching up on Honey-Do's so I could trouble shoot the boat today.

The fuse in question is a 15amp mini that is in the fuse module on the forward/port side of the motor.

Once replaced the tilt worked again and I would get the confirmation beep from the motor when turning the switch to ON.

When turning from ON to Start the fuse would pop.

I disconnected the gauge and accessory harnesses and tested it but the fuse blew again.

This led me to believe that there was a short somewhere between the switch and the motor or on the motor itself.

After some continuity checks with the multi-meter I was able to track down the short to the motor itself.

Poor craftsmanship by Mercury is to blame.

In the aviation world we'd describe the wires in this harness to be "banjo'd"

Meaning they are so tight they twang like a string on a banjo when you pluck them.

That combined with routing right over the top of this bolt was an inevitable short in the making.

#12343051 - 07/16/17 05:57 PM Re: No tilt or ignition - Fixed [Re: Slab_Rookie]
BrazosRiverTom Online   content
Pro Angler

Registered: 12/15/12
Posts: 602
Loc: Mineral Wells, TX
Good catch. Glad you got it fixed. Tks for the pics.

#12344189 - 07/17/17 12:17 PM Re: No tilt or ignition - Fixed [Re: Slab_Rookie]
T Bird Online   content
TFF Celebrity

Registered: 03/07/10
Posts: 5867
Loc: Temple, Texas USA
Chaffing. Seen a lot of it over the years.


© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide