Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
serdar sever, Sjenno15, KI Bassin, pjeffrey, Altsmallie
104441 Registered Users
Top Posters
TexDawg 84484
hopalong 76564
Pilothawk 74347
JDavis7873® 67382
John175 ® 62508
FattyMcButterpants 60658
Tritonman 57358
Derek 57334
SkeeterRonnie 52786
LoneStarSon® 52658
facebook
Forum Stats
104441 Members
60 Forums
836974 Topics
11949162 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#11970916 - 12/07/16 08:52 AM Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues
AgFisher08 Offline
Outdoorsman

Registered: 02/23/09
Posts: 62
Loc: Houston
I have had my motor worked on twice because the oil alarm will not stop going off. The tank on the motor with the float was completely replaced as well as the cap on the main reservoir. I have used the boat a few times while the alarm is going off and the tank on the motor keeps oil in it at all times. Any suggestions on what could be still causing the alarm to go off? My only other guess at this point is a fault alarm system.
_________________________
Gig Em' 08

Top
#11970940 - 12/07/16 09:05 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
T Bird Online   content
TFF Team Angler

Registered: 03/07/10
Posts: 4217
Loc: Temple, Texas USA
Without a system schematic I/you will be guessing. Normally it is just the engine oil tank cap sensor.

Your mechanic should continue to work the problem for you (no charge) and contact Mercury and your boat Mfg. for assistance/schematic's. If they won't do this, take it to a different shop specializing in Mercury Outboards.
_________________________

High Speed, Low Drag

Top
#11970987 - 12/07/16 09:22 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
RED70 Online   content
Outdoorsman

Registered: 02/06/05
Posts: 24
Loc: Weatherford TX
Are you sure it is oil alarm? Is it solid tone or beeping fast? What year model

Top
#11971548 - 12/07/16 01:31 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
gary purdy Online   content
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10902
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Model # of your motor? Sounds like you have a 3 liter by your description of replacing the oil tank.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” Remember what He has done and remember that He is not done yet! GOD IS GOOD

Top
#11971732 - 12/07/16 03:48 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: RED70]
AgFisher08 Offline
Outdoorsman

Registered: 02/23/09
Posts: 62
Loc: Houston
Originally Posted By: RED70
Are you sure it is oil alarm? Is it solid tone or beeping fast? What year model


Beeping fast.

I also changed out the fuel/water separator thinking that may be the issue but no luck.
_________________________
Gig Em' 08

Top
#11971734 - 12/07/16 03:48 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: gary purdy]
AgFisher08 Offline
Outdoorsman

Registered: 02/23/09
Posts: 62
Loc: Houston
Originally Posted By: gary purdy
Model # of your motor? Sounds like you have a 3 liter by your description of replacing the oil tank.


Not 100% sure. Its a 2000 year model 200 EFI.
_________________________
Gig Em' 08

Top
#11971793 - 12/07/16 04:23 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
gary purdy Online   content
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10902
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
The numbers off of the tag on the transom mount
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” Remember what He has done and remember that He is not done yet! GOD IS GOOD

Top
#11972388 - 12/07/16 08:38 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
OPTI Offline
Extreme Angler

Registered: 06/23/04
Posts: 1390
Loc: Benbrook Tex
It will be either the oil level in the engine oil tank or water in fuel if it is water in fuel there is a red led light at the bottom of ecu a little black box and when the horn sounds the light will flash that is the way to tell the difference in oil or fuel.....OPTI
_________________________

Top
#11972862 - 12/08/16 07:39 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
boatman025 Offline
Angler

Registered: 07/16/10
Posts: 443
Loc: McKinney
it also could be a striped crank gear and the oil pump not turning
_________________________
Hughes Marine Service
McKinney ,Texas

Top
#11972883 - 12/08/16 07:49 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
gary purdy Online   content
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10902
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Don`t think the 2000 has a rotation sensor. Also this year when it gets a water alarm it beeps 4 times every minute or so.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” Remember what He has done and remember that He is not done yet! GOD IS GOOD

Top
#11973049 - 12/08/16 09:00 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: gary purdy]
AgFisher08 Offline
Outdoorsman

Registered: 02/23/09
Posts: 62
Loc: Houston
The boat is back in storage and I dont know when I will have a chance to go back and look at the model #. I was just curious what some other suggestions may be. The alarm is beeping non stop the entire time the motor is running so I assumed it was the oil alarm. I will have to look into the striped crank gear.
_________________________
Gig Em' 08

Top
#11974199 - 12/08/16 07:36 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
TexasPescado Offline
Pro Angler

Registered: 10/06/05
Posts: 746
Loc: Rowlett
Originally Posted By: AgFisher08
I have had my motor worked on twice because the oil alarm will not stop going off. The tank on the motor with the float was completely replaced as well as the cap on the main reservoir. I have used the boat a few times while the alarm is going off and the tank on the motor keeps oil in it at all times. Any suggestions on what could be still causing the alarm to go off? My only other guess at this point is a fault alarm system.


Mine is doing the same thing. I've replaced everything that you have and still getting the alarm. If you happen to figure it out, please post an update here.

Top
#11974268 - 12/08/16 08:16 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
OPTI Offline
Extreme Angler

Registered: 06/23/04
Posts: 1390
Loc: Benbrook Tex
Mercury stopped putting the motion sensor on the oil gear in 1999 so if it is intermediate horn it is water in the fuel because the oil float switch has been replaced......OPTI


Edited by OPTI (12/08/16 08:16 PM)
_________________________

Top
#11980948 - 12/12/16 08:30 PM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: AgFisher08]
TLW Online   content
Extreme Angler

Registered: 11/16/06
Posts: 2085
Loc: ft worth
if tha thing starts "singin' instantly when key is turned on then ya probably gotta bad module.. it can and will go through tha "self test" then never stop untill ya turn tha key off.. although "normally" but not held as"fact" a bad module will generate a "solid" tone same as overheat.....

Top
#11981576 - 12/13/16 08:40 AM Re: Mercury 200 EFI Oil Alarm Issues [Re: TLW]
AgFisher08 Offline
Outdoorsman

Registered: 02/23/09
Posts: 62
Loc: Houston
Originally Posted By: TLW
if tha thing starts "singin' instantly when key is turned on then ya probably gotta bad module.. it can and will go through tha "self test" then never stop untill ya turn tha key off.. although "normally" but not held as"fact" a bad module will generate a "solid" tone same as overheat.....


The alarm starts sounding as soon as the key is turned. They motor doesnt even have to actually be on before it starts. The alarm is a beep and not a constant tone.
_________________________
Gig Em' 08

Top
Page 1 of 2 1 2 >



© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide