Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
JDFishingTSU, BatsRy, Bassman1284, Bone1095, Marcus Smith
104005 Registered Users
Top Posters
TexDawg 84243
hopalong 76006
Pilothawk 74236
JDavis7873® 67380
John175 ® 62211
FattyMcButterpants 60649
Tritonman 57324
Derek 57190
SkeeterRonnie 52721
LoneStarSon® 52591
facebook
Forum Stats
104005 Members
61 Forums
783407 Topics
9905787 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
#11864639 - 10/04/16 04:41 PM TM still cutting on/off at high speeds
tbucket101 Offline
Angler

Registered: 03/19/13
Posts: 363
Loc: Saginaw
Well more than frustrated.....dropped TM off w Boris only to be told "couldn't duplicate problem, maybe a boat issue". So of course reinstalled and of course same issue.

I can clamp my Fluke on the the power feed both upstream and downstream of the boat female outlet and maintain a constant 24.4V, running the TM up to speed 80 (all my trashcan can handle) and it runs flawless.

I do the same test installed on the boat, run the speed up to 60, TM cuts off/on w/ no voltage drop.

MK doesn't have an amperage chart that shows draw based on speed level so I can't compare buts it's s steady and consistent increase as speed is increased.

I've jumped out the only component/termination between the TM and batts, the fuse, no help.

MK 65 at 3 mnths started acting up, MK basically says take it somewhere else to have checked out.


Edited by tbucket101 (10/04/16 04:43 PM)
_________________________

Top
#11864662 - 10/04/16 04:49 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
SeaAggie2015 Offline
Outdoorsman

Registered: 08/03/12
Posts: 172
Check the actual plug (female) for corrosion. My MG TM used to do the same thing. I unplugged the plug to clean the prongs, and it worked like a charm after that. eventually had the same issue so just went ahead and totally replaced the female plug.
_________________________
Noah Blackmon
www.pondking.com

Top
#11864674 - 10/04/16 04:53 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: SeaAggie2015]
tbucket101 Offline
Angler

Registered: 03/19/13
Posts: 363
Loc: Saginaw
Originally Posted By: SeaAggie2015
Check the actual plug (female) for corrosion. My MG TM used to do the same thing. I unplugged the plug to clean the prongs, and it worked like a charm after that. eventually had the same issue so just went ahead and totally replaced the female plug.


I did that Aggie, after that didn't work, went as far as cutting the leads and wiring it direct, bypassing the plug all together, no change.
_________________________

Top
#11864680 - 10/04/16 04:55 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
Toadrustler Online   content
Extreme Angler

Registered: 06/14/08
Posts: 1262
Loc: lake palestine ,tx
It's pulling more amps than your breaker will allow. Replace the 50 amp breaker back by your battery.

Top
#11864744 - 10/04/16 05:34 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
SkeeterRonnie Online   happy
Pot stirrer

Registered: 02/25/03
Posts: 52721
Loc: Forney TX
Breaker is the culprit in all these issues
_________________________
www.rayhubbardbassclub.com
2016 RHBC AOY

Top
#11864751 - 10/04/16 05:38 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
TxFisherman03 Offline
Angler

Registered: 04/07/10
Posts: 433
Loc: Arlington, Tx
what gauge is your wire running from the batteries. If you upgraded trolling motors from 24v to 36v. Our MG seems to get hot if on for more then 5-10secs and cut in and out
_________________________
Byron

Top
#11864772 - 10/04/16 05:56 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
04champ Offline
TFF Celebrity

Registered: 04/22/15
Posts: 5812
he would see voltage drop if it was a wiring gauge issue. breaker issue is my guess

I think a battery problem would show a voltage drop as well

Top
#11864776 - 10/04/16 05:58 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
04champ Offline
TFF Celebrity

Registered: 04/22/15
Posts: 5812
does it do it when it is not in water?

Top
#11864824 - 10/04/16 06:25 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
SkeeterRonnie Online   happy
Pot stirrer

Registered: 02/25/03
Posts: 52721
Loc: Forney TX
from my experience it will only trip under a load when high current(amperage) is pulled through the circuit. The weak spot becomes the breaker so it trips.


Edited by SkeeterRonnie (10/04/16 06:25 PM)
_________________________
www.rayhubbardbassclub.com
2016 RHBC AOY

Top
#11864853 - 10/04/16 06:42 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
Allison1 Online   sleepy
TFF Guru

Registered: 12/14/03
Posts: 17107
Loc: Grand Prairie, Tx
Question just for my comparison.

It does not trip the breaker?
It operates properly at some power levels but when you turn it up to a certain level it becomes intermittent?

If so I think I know your problem. The MK solution by replacing wiring harness is expensive. The solution by changing out a potentiometer is pretty cheap.


Top
#11864914 - 10/04/16 07:41 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: 04champ]
SteezMacQueen Online   sleepy
TFF Team Angler

Registered: 11/02/14
Posts: 3469
Loc: Red Oak, Galveston, and Pagosa...
Originally Posted By: 04champ
he would see voltage drop if it was a wiring gauge issue. breaker issue is my guess

I think a battery problem would show a voltage drop as well
not always. Voltage could remain constant and amperage would have to increase. Hence the tripped breaker.

Checked the plug....but did you check the connections INSIDE the plug (male end)? And check to insure the connections are clean and tight inside the receptacle?



BTW....24.4 V IS voltage DROP. 25.2 volts is a good reading. A fully charged and propery functioning battery will be 12.6 volts. Two in series would be 25.2. Your battery system is approximately 50% discharged at the voltage you are describing. And with the voltage low, amperage HAS to increase to run the motor.
_________________________
Daiwa
Megabass
Lews



Top
#11864930 - 10/04/16 07:51 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: SteezMacQueen]
Allison1 Online   sleepy
TFF Guru

Registered: 12/14/03
Posts: 17107
Loc: Grand Prairie, Tx
Originally Posted By: SteezMacQueen
Originally Posted By: 04champ
he would see voltage drop if it was a wiring gauge issue. breaker issue is my guess

I think a battery problem would show a voltage drop as well
not always. Voltage could remain constant and amperage would have to increase. Hence the tripped breaker.

Checked the plug....but did you check the connections INSIDE the plug (male end)? And check to insure the connections are clean and tight inside the receptacle?



BTW....24.4 V IS voltage DROP. 25.2 volts is a good reading. A fully charged and propery functioning battery will be 12.6 volts. Two in series would be 25.2. Your battery system is approximately 50% discharged at the voltage you are describing. And with the voltage low, amperage HAS to increase to run the motor.


The OP never said a breaker tripped, hence my questions just to clarify.
Also the voltage measured at the trolling motor plug can easily drop a couple tenths. I think he said the trolling motor stayed at 24.4 volts while in operation and if so that may be another reason to have a lower voltage.


If the problem is not tripping breakers and if the voltage normally happens at certain power levels while at others its works properly then I think he has to replace the pot which adjusts the speed. In the foot pedal there is a pot which the speed control operates. It can develop the same symptoms that he is relating, I think. I had that problem before and the fix according to MK was to replace a wiring harness, something like 70 bucks plus labor. I just cut the pot out, took the lettering, looked it up and ordered another. Soldered it in and its been working fine since. The potentiometer was under 10 bucks, maybe under 5, I don't remember.

Top
#11864932 - 10/04/16 07:51 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
Brian Schuler Offline
Angler

Registered: 09/13/13
Posts: 294
Loc: New Orleans, LA
Mine did the same thing load tested the batteries and found one battery would momentarily shut down due to heavy load then come back to full power just to shut down again under a heavy load. Swapped the battery and been issue free ever since.
_________________________
HAWG Hunter
Semper Fi
McCoy Fishing Line "Pro Staff"
"Catch the Dream"
2013 Allison XB21 BasSport Pro Elite
250 Mercury Sport XS

Top
#11864952 - 10/04/16 08:04 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
SS7 Offline
Outdoorsman

Registered: 07/07/14
Posts: 40
Loc: Athens, Tx
Had the exact same problem, replace the plug.(male)


Edited by SS7 (10/04/16 08:06 PM)

Top
#11865010 - 10/04/16 08:31 PM Re: TM still cutting on/off at high speeds [Re: tbucket101]
ko bass attack 27 Online   content
TFF Celebrity

Registered: 01/05/12
Posts: 6906
Loc: Fritch, Tx. - Alba, Tx.
Mine was the breakers, I also found out that all breakers are not created equal. Get the higher quality ones.

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >



© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide