Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
TioPick, Willy458, Tightlines97, big marc09, Ignition Outdoors
102116 Registered Users
Top Posters
TexDawg 81800
hopalong 72985
Pilothawk 72487
JDavis7873® 67371
FattyMcButterpants 60426
John175 ® 59617
Tritonman 56439
Derek 55949
SkeeterRonnie 52351
LoneStarSon® 51902
facebook
Forum Stats
102116 Members
60 Forums
850483 Topics
11152096 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#11835429 - 09/18/16 12:33 PM 1980 150 Black Max problem
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
Last time I had boat out it ran great, forgot to plug in charger....6 weeks later I take out boat and it barely cranks but starts and runs good, later that day tach stops working and cranking battery is dead so I hook motor plus and minus to a trolling battery and it starts, runs good, tach works. Go to dock and shut down, restart to load on trailer and no tach but loads on trailer ok. Go home, charge batteries (hooked back to cranking battery) took out today and fires right up but no tach, bogs a little on takeoff then runs ok, shut down and fish a bit then restart ok, tach works for a couple seconds and stops working, motor has no power under load but limps back to ramp and onto trailer.

Did I lose a power pack or stator?

Top
#11835527 - 09/18/16 01:46 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
lakeman Offline
Extreme Angler

Registered: 07/27/05
Posts: 1833
Loc: cedar creek lake
Sounds more like Stator trying to go out,
_________________________
Jerry R.


http://www.jackiekennedyfishingguide.com/


Top
#11835600 - 09/18/16 02:21 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: lakeman]
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
Originally Posted By: lakeman
Sounds more like Stator trying to go out,


yup, have spark at all 6 plugs so I think power paks are ok, doesn't look like it is charging.

Top
#11835854 - 09/18/16 04:43 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
gary purdy Online   content
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10428
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Check all of the stator connections at the rectifier. This model doesn`t have a regulator and the rectifier may have gone south. #17 here: http://www.boats.net/parts/search/Merc2/Mercury/V-150-XR-2/4868998%20THRU%200A904645/Wiring%20Harness%2C%20Starter%20Solenoid%20and%20Rectifier/parts.html
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#11835894 - 09/18/16 05:26 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
Thanks, I'll check on that

Top
#11838679 - 09/20/16 07:44 AM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
boatman025 Offline
Angler

Registered: 07/16/10
Posts: 323
Loc: McKinney
The rectifier will kill the switch boxes and cause it to act up
_________________________
Hughes Marine Service
McKinney ,Texas

Top
#11838864 - 09/20/16 09:13 AM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
Thanks, I have a new rectifier coming in today, this one is the original so I figured I'll go ahead and replace it and go from there....

Top
#11839318 - 09/20/16 12:52 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
bannana2 I think she is good again! While waiting on the new rectifier to be delivered I pulled the wires off the old one and a couple wires including the tach wire were a bit corroded so I cleaned them up and reinstalled and started motor on the muffs.....still no tach and motor was not as peppy as usual. New rectifier arrived as I was running it so I swapped it out and BOOM tach works and motor sounds great again. Won't know for sure till I put it in the water but since the tach works and it sounds and revs like its old self I'm pretty optimistic it will run good.

I was trying out a 23p Tempest and 23p Yamaha M when the tach stopped working and I couldn't get over 5000 rpm with either at first, then it dropped to 2000 rpm max so I'll retest them if the motor is running good and hopefully one of them will work out and I will get it fine tuned. The 22p Quicksilver 2000 was turning about 200 rpm too much at 6200 rpm WOT before I tried the 23p props....

Top
#11847514 - 09/24/16 11:16 PM Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
bronco71 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/05/06
Posts: 949
Loc: Farmers Branch/Sulphur Bluff
Well, part of the problem is fixed.... tach works and battery is charging after replacing rectifier. Ran a little better, 4000 rpm for one run, then back to 2000 rpm max after that. Ordered a DVA for my multimeter and will check stator and switchboxes next....

Top
#11853428 - 28 minutes 50 seconds ago Re: 1980 150 Black Max problem [Re: bronco71]
OPTI Online   content
Extreme Angler

Registered: 06/23/04
Posts: 1282
Loc: Benbrook Tex
High side of stator has gone out. Sometimes they will come in and out like flipping a switch or just fail all at once
_________________________

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide