Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Jlaffity5, JustinStokesOutdoors, Gary D Watters, Don Dison, loop
102736 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82895
hopalong 74407
Pilothawk 73447
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59930
Tritonman 56842
Derek 56447
SkeeterRonnie 52466
LoneStarSon® 52228
facebook
Forum Stats
102736 Members
61 Forums
859386 Topics
11274515 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#11728174 - 07/17/16 11:00 PM Safe Limp mode.yamaha OX66
jcatch7 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/01/07
Posts: 733
Loc: Waco TX
I think my boat is in safe/ limp mode. I think it's the remote oil tank float switch.

No alarms are sounding. It's on a Skeeter a 2000 Zx 202c I have a low oil light and over heat light on my dash.

If I try to crank the motor without the kill switch I get an alarm.

I started today by draining the engine oil tank by removing the nipple. I pulled the float and it looked to be working fine. I replaced the nipple and the float. I turned the key on and the alarm sounded and the pump in the boat started to pump and fill the engine tank. Once it hit the first mark on the tank the alarm stopped. So I don't think it's the engine tank float.

Next I unplugged the remote tank and turned the key and nothing happened. No alarm or low oil light.

Then I removed the tank and poured all the oil out. I checked the float and it appeared to be free and working. I put the float back in and turned the key and still no light or alarm.

I read somewhere that the remote oil tank will not signal the alarm only the red light. I have heard it go off in another boat with a yamaha when the remote tank got low.. We filled it up and it when off. That was on a 02 Skeeter with the same motor.

What can I do to test why its in limp mode?

I blew out the filter and lines and it appears there is no restriction as the oil pumped in there fine from the remote tank to the engine tank.

Something should cause that red light to go off to warn for low oil? What should cause my red light to go off on the dash? The remote tank or the engine tank? Same for the Alarm?

My boat has 100 psi on all cylinders and it won't get over 2500 rpms? Idles well and starts up first crank. Plugs were really wet when I removed. I replaced with new plugs.

Thanks in advanced for the help.


Edited by jcatch7 (07/18/16 06:00 PM)
Edit Reason: I was delusional when I made my first post and didn't make sense.
_________________________
Jay

Top
#11729915 - 07/19/16 06:47 AM Re: Safe Limp mode.yamaha OX66 [Re: jcatch7]
BODA Offline
Outdoorsman

Registered: 06/10/14
Posts: 220
Loc: Eagle Mountain Lake
that oil level circuit can be tricky, the floats may be moving freely but not sending signal to the brain. Test all of your wires for continuity. I wound up rewiring the whole harness and it fixed the issue

Top
#11730003 - 07/19/16 07:49 AM Re: Safe Limp mode.yamaha OX66 [Re: jcatch7]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10537
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
When in doubt on these newer motors with computer control systems I will disconnect the cranking battery for 4 or 5 minutes. Just lets it re-set and re-boot. Very seldom works but worth the effort. I have to shut my cell phone and laptop down every once in a while when it starts acting crazy.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#11731146 - 07/19/16 04:49 PM Re: Safe Limp mode.yamaha OX66 [Re: jcatch7]
ICFISH Offline
Pro Angler

Registered: 07/07/09
Posts: 661
Loc: Houston/Lake Sam Rayburn
My buddy jrankin just went through the same thing with the same motor. You may find him and send him a message here.

Top
#11731999 - 07/19/16 11:36 PM Re: Safe Limp mode.yamaha OX66 [Re: jcatch7]
jcatch7 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/01/07
Posts: 733
Loc: Waco TX
Thanks guys, I will try disconnecting, I will message j rankin. The older I get the more I learn about boat!
_________________________
Jay

Top
#11733831 - 07/20/16 11:04 PM Re: Safe Limp mode.yamaha OX66 [Re: jcatch7]
jcatch7 Online   content
Pro Angler

Registered: 02/01/07
Posts: 733
Loc: Waco TX
Problem solved! Motor is blown!
_________________________
Jay

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide