Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
killerfishcustom, Kidswift, ReidGoff, Gary Roberts, Granbry
102696 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82836
hopalong 74345
Pilothawk 73395
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59853
Tritonman 56789
Derek 56400
SkeeterRonnie 52444
LoneStarSon® 52200
facebook
Forum Stats
102696 Members
61 Forums
858549 Topics
11262801 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#11661178 - 06/11/16 04:49 PM merc 200 efi question
texas_lunkers Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/13
Posts: 196
Loc: Eagle Mountain
She beeps at me when i turn the motor on. It has oil but its not getting any to the motor. I took the cap off and i cant get any to rise. Did some inspecting and found this. Looks like a hose is supposed to be connected but i cant find a loose hose? I sure would appreciate the help
_________________________

Top
#11661253 - 06/11/16 05:55 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
ssmith Online   content
Extreme Angler

Registered: 11/22/07
Posts: 2441
Loc: scotland tx
it is supposed to be that way nothing attached to it.

Top
#11661274 - 06/11/16 06:16 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
texas_lunkers Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/13
Posts: 196
Loc: Eagle Mountain
Okay thanks man. To the shop it goes
_________________________

Top
#11661343 - 06/11/16 07:13 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
bbexotics Offline
Extreme Angler

Registered: 06/11/06
Posts: 1297
Loc: albuquerque
Oil,pump probably shot,200 mercy known for that,pre mix oil in gas


Edited by bbexotics (06/11/16 07:14 PM)
_________________________
13.66 sharelunker #341,14.59, PB from,"FORK"

Top
#11661502 - 06/11/16 09:02 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
slotfish70 Offline
Outdoorsman

Registered: 07/31/11
Posts: 153
Sounds like the oil tank under the cowling went out. My 04 merc 200, it has gone out twice since I have had it, something to do with the float.

Top
#11661617 - 06/11/16 09:51 PM Re: merc 200 efi question [Re: bbexotics]
lakeforkfisherman Online   happy
Elliptical Mechanic

Registered: 08/04/06
Posts: 8616
Loc: Dallas/Quitman
Originally Posted By: bbexotics
Oil,pump probably shot,200 mercy known for that,pre mix oil in gas
This. I used to have a Merc 200 EFI and I had the oil injection system removed because the pump has plastic parts in it known to break/wear resulting in failure (that's bad news if you don't catch it quickly....like immediately). Have the oil injection removed and begin premixng in fuel. Pain the butt, but it may save you mucho dinero down the road. Good luck.

By the way, that part in your pic is check valve. 3-pronged, meant to regulate flow of oil to engine tank as demanded by pressure from crankcase exhaust that creates the pressure in your big tank. The bottom prong is simply an dump out if pressure exceeds 4psi. If you have oil collecting in the bottom cowl, it means the check valve is bypassing and time to replace it. They do go bad- mine did.
_________________________

Top
#11661683 - 06/11/16 10:19 PM Re: merc 200 efi question [Re: lakeforkfisherman]
texas_lunkers Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/13
Posts: 196
Loc: Eagle Mountain
Originally Posted By: lakeforkfisherman
Originally Posted By: bbexotics
Oil,pump probably shot,200 mercy known for that,pre mix oil in gas
This. I used to have a Merc 200 EFI and I had the oil injection system removed because the pump has plastic parts in it known to break/wear resulting in failure (that's bad news if you don't catch it quickly....like immediately). Have the oil injection removed and begin premixng in fuel. Pain the butt, but it may save you mucho dinero down the road. Good luck.

By the way, that part in your pic is check valve. 3-pronged, meant to regulate flow of oil to engine tank as demanded by pressure from crankcase exhaust that creates the pressure in your big tank. The bottom prong is simply an dump out if pressure exceeds 4psi. If you have oil collecting in the bottom cowl, it means the check valve is bypassing and time to replace it. They do go bad- mine did.
thanks for the info. I do have oil in the the bottom and i couldnt figure out where it was coming from. So I need to mention the check valve. The motor was rebuilt almost 2 years ago and i had it looked over again in march. Everything was good except the impeller and a gasket in the lower unit
_________________________

Top
#11661751 - 06/11/16 11:07 PM Re: merc 200 efi question [Re: slotfish70]
2 Bee'z Online   happy
TFF Celebrity

Registered: 07/23/15
Posts: 5751
Loc: Lake Texoma, TX
Originally Posted By: slotfish70
Sounds like the oil tank under the cowling went out. My 04 merc 200, it has gone out twice since I have had it, something to do with the float.


Had this happen on the 02' 200. Float switch gets stuck if it gets low and the oil tank has to be replaced.

Top
#11661869 - 06/12/16 01:20 AM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
Soft Tap Offline
Extreme Angler

Registered: 01/15/04
Posts: 1367
Loc: Garland
had something similar, check the cap on the tank near the batteries. mines had a small crack causing lost of pumping

Top
#11662102 - 06/12/16 09:20 AM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
outfishdya Offline
TFF Guru

Registered: 04/19/06
Posts: 12445
Loc: Highland Lewisvillage
oil pump has a magnet on the shaft to measure the speed the pump is running. if the RPM of the pump is not correct for the rpm of the engine, it will beep.(the magnet has been known to come out ) If the float in the tank is not at the the correct level, it will beep. Also a crack in the very brittle lid will cause issues here.
The oil pump is gear driven, if the gear has missing teeth, it will cause the pump to spin at an incorrect speed. This means the pump is about to fail. As one or 2 teeth break, the rest is going to happen real quick. You can prolly see this by removing the pump and looking at the gear for shredded plastic. The pump drive gear replacement is very expensive. Most people just remove the pump and start premixing. (I do this on my 200XRI)
A good mechanic will get you fixed up, but you can remove the oil pump pretty easy.
_________________________
If I tell my wife I will do something,
I WILL...
There is no reason to remind me every 6 months.

Top
#11662225 - 06/12/16 10:33 AM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
Hammbone Offline
Pro Angler

Registered: 10/05/09
Posts: 742
Loc: Denton, TX
I had this happen at Rayburn, it was the oil tank cap leaking air (under the cowling. I replaced the cap all Good,

to keep fishing I put oil directly in with the fuel.
_________________________
Mike Hamm, Lake Ray Roberts
USMC (Retired)
If you ain't Flipp-in your a-miss-in
michael.hamm1@verizon.net

Top
#11662232 - 06/12/16 10:39 AM Re: merc 200 efi question [Re: Hammbone]
chickenfried76 Offline
Extreme Angler

Registered: 02/07/06
Posts: 1470
Loc: Keller
Check the caps on your reservoir in the transom. Mine (2000 BassCat) started to leak, letting in air. Then the oil wouldn't vacuum up to the motor. Start the motor then spray soapy water on the caps. If you see air, you need new caps or o-rings.

Top
#11662236 - 06/12/16 10:42 AM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
Anchorman Offline
Extreme Angler

Registered: 03/02/15
Posts: 1172
Loc: Small Town NE Texas
I had a 200 XRI. I also recommend removing the oil injection system. My Merc mechanic talked me into it after I had a close call. I was cruising across the water, buzzer went off, I immediately turned the key off. Buzzer was instant and constant upon every attempt to restart. Finally got a boat to pull me in. The plastic gear on the injection pump sheared. He told me this was common and charged me $150 to remove the entire oil injection system. He also said I was LUCKY because it is rare someone kills the engine in time before damage. She ran like a dream for another 3 years before I sold her and got a different boat.
_________________________
If it ain't yours don't mess with it!
Need a friendly place to talk hunting? www.talkhunting.com


Top
#11662361 - 06/12/16 12:38 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
bbexotics Offline
Extreme Angler

Registered: 06/11/06
Posts: 1297
Loc: albuquerque
Like I said,pump probably went out
_________________________
13.66 sharelunker #341,14.59, PB from,"FORK"

Top
#11662477 - 06/12/16 02:02 PM Re: merc 200 efi question [Re: texas_lunkers]
texas_lunkers Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/13
Posts: 196
Loc: Eagle Mountain
Well I had some bubbles coming out the cap with the hoses but the damn thing is tight and can't get it off. Where should i get a new cap?


Edited by texas_lunkers (06/12/16 03:42 PM)
_________________________

Top
Page 1 of 2 1 2 >



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide