Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
owv, BigBoy1975, lurenthewind, feedthemlead, JoshD
103495 Registered Users
Top Posters
TexDawg 83982
hopalong 75419
Pilothawk 74017
JDavis7873® 67380
John175 ® 61789
FattyMcButterpants 60637
Tritonman 57269
Derek 57004
SkeeterRonnie 52603
LoneStarSon® 52517
facebook
Forum Stats
103495 Members
61 Forums
868689 Topics
11398808 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#11565920 - 04/26/16 08:13 AM Humminbird 597 CI HD DI issues
DAN-O Offline
Extreme Angler

Registered: 02/21/04
Posts: 2483
Loc: MANSFIELD, TEXAS, USA
Just bought a unit from a guy here on the TFF last month. Hooked it up to the boat and it worked in the driveway. Made it to the lake and NADA...so brought it home that evening a rewired it again thinking there might be a bad connection. Unit powered up next trip to the lake, but started having issues. Worked fine some of the time, but kept fading to black, fading to vertical lines, or powering off. Please advise on what could be the issue. I was thinking maybe the TM causing interference, but it worked ok at times with the TM going...

Top
#11566965 - 04/26/16 02:39 PM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
texasbass1 Offline
TFF Celebrity

Registered: 02/12/05
Posts: 5263
Loc: The Colony, TX
May be a battery issue. Low voltage will cause issues
_________________________
Pat Leach



USAF MSgt Retired

Top
#11567240 - 04/26/16 04:35 PM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
Bob Landry Online   content
Extreme Angler

Registered: 08/10/11
Posts: 2215
Loc: Austin, Tx
Might be time to upgrade to something with DI/SI.
_________________________
2015 Seaark 1872 MV CC Etec-90
Helix 12 CHIRP SI, HB 1199, MinnKota Riptide ST80/i-pilot Link, Bob's Hydraulic

Bitter Gun Owner
Bitter Clinger
Armed Infidel

Top
#11568390 - 04/27/16 07:38 AM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
DAN-O Offline
Extreme Angler

Registered: 02/21/04
Posts: 2483
Loc: MANSFIELD, TEXAS, USA
This one was an upgrade for me. Going to run new wires from battery to the front and hook it directly to the battery. As it is now, it is spliced into the harness up front where my older Lowrance was installed. I have been told that inteference can be caused by anything if not directly linked to the battery?

Top
#11568997 - 04/27/16 12:10 PM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
Bob Landry Online   content
Extreme Angler

Registered: 08/10/11
Posts: 2215
Loc: Austin, Tx
Having clean, tight electrical connections is more important than the power source. You are not going to get noise or voltage drop across a clean connection. I'm running two HB units and an I-Pilot trolling motor all off of the same battery bank and networked together and do not get interference.
_________________________
2015 Seaark 1872 MV CC Etec-90
Helix 12 CHIRP SI, HB 1199, MinnKota Riptide ST80/i-pilot Link, Bob's Hydraulic

Bitter Gun Owner
Bitter Clinger
Armed Infidel

Top
#11569647 - 04/27/16 05:11 PM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
DAN-O Offline
Extreme Angler

Registered: 02/21/04
Posts: 2483
Loc: MANSFIELD, TEXAS, USA
I have a '97 Champion. Not sure how the previous owners spliced everything, but they have done a bunch of splicing with different things on it. Going to go directly to the source with straight wires and go from there if that doesn't do it.

Top
#11575515 - 04/30/16 05:56 PM Re: Humminbird 597 CI HD DI issues [Re: DAN-O]
DAN-O Offline
Extreme Angler

Registered: 02/21/04
Posts: 2483
Loc: MANSFIELD, TEXAS, USA
New power wire directly to battery fixed it!

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide