Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
jwhit88, Fisherman954, Mud Liger, Joe111, EL Mike
102702 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82848
hopalong 74358
Pilothawk 73410
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59859
Tritonman 56816
Derek 56400
SkeeterRonnie 52446
LoneStarSon® 52210
facebook
Forum Stats
102702 Members
61 Forums
858703 Topics
11264671 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#11272204 - 12/09/15 11:45 AM Lowrance GPS Question
Palestino Offline
Outdoorsman

Registered: 07/09/13
Posts: 91
Loc: Texas
I have HDS 12 Gen 3 at console and HDS Gen 2 at bow. Also have separate point 1 on each unit, one at transom and one at bow. Changed instance on bow to 002. I don't understand instance so maybe I have set it wrong. GPS response is extremely slow. I have a very difficult time staying on way points for drop shot. Seems cursor points in wrong direction much of the time. Front point one is over 3' away from any interference. I just moved it thinking that was the problem but it didn't help. Never had a problem with the transom point 1 until I put the one up on the bow. I fished with a guide at Chickamauga that had 2 point one units and didn't have this trouble. He said he just changed the instance on the one at the bow. Need some help I can't figure this out.
_________________________
Purdy 2011 Nitro Z9DC, Merc 250 Pro XS, Bob's Hydraulic, Bravo 1, Lowrance Gen 2 HDS 7, Gen 2 and Gen 3 12s, Twin 10'Power Pole Blades

Top
#11272287 - 12/09/15 12:33 PM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
ifeliciano Offline
Angler

Registered: 07/29/07
Posts: 415
Loc: Mansfield/Arlington, TX
Are they connected directly to the HDS units or a NMEA-2K network? Could it be a Point 1 software issue?

Originally Posted By: Lowrance

Software version 1.3.0 release for Point-1 antenna
The 1.3 software patch for the Point-1 antenna allows the user to control whether their Point-1 outputs electronic compass/ heading data in installations where multiple Point-1 antennas are installed in the same network.

All NMEA2000® devices have a setting called ‘Instance’. Changing the instance of a Point-1 will now control if a Point-1 outputs its electronic compass and heading data.

If a network has two or more Point-1 modules installed and they are all set to instance 0, the HDS will automatically select one module to use as the heading source. If one of those Point-1 modules is changed to instance 1, the HDS will always receive its heading data from that Point-1 and ignore the other(s). If multiple Point-1 modules are set to instance 1, the user can control which is used for heading via the HDS data sources list.
_________________________

GO ARMY!

Top
#11273915 - 12/10/15 08:56 AM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
Palestino Offline
Outdoorsman

Registered: 07/09/13
Posts: 91
Loc: Texas
OK so it looks like I need to change instance to 1 on both units then pick from the 2. I like that and I do know how to do that. I still don't understand "instance". Can anyone explain what instance is?
_________________________
Purdy 2011 Nitro Z9DC, Merc 250 Pro XS, Bob's Hydraulic, Bravo 1, Lowrance Gen 2 HDS 7, Gen 2 and Gen 3 12s, Twin 10'Power Pole Blades

Top
#11273922 - 12/10/15 08:58 AM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
Palestino Offline
Outdoorsman

Registered: 07/09/13
Posts: 91
Loc: Texas
They are on NEMA 2K backbone.
_________________________
Purdy 2011 Nitro Z9DC, Merc 250 Pro XS, Bob's Hydraulic, Bravo 1, Lowrance Gen 2 HDS 7, Gen 2 and Gen 3 12s, Twin 10'Power Pole Blades

Top
#11274008 - 12/10/15 09:26 AM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
ifeliciano Offline
Angler

Registered: 07/29/07
Posts: 415
Loc: Mansfield/Arlington, TX
This is just opinion.

instance - occurrence of the device (how many of the same devices on the network)

In the electronics world, especially digital electronics the number 0 refers to the first device on a bus, network, etc..
_________________________

GO ARMY!

Top
#11274575 - 12/10/15 02:20 PM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
Palestino Offline
Outdoorsman

Registered: 07/09/13
Posts: 91
Loc: Texas
Thank you. I think I am starting to put this together. I appreciate your help!
_________________________
Purdy 2011 Nitro Z9DC, Merc 250 Pro XS, Bob's Hydraulic, Bravo 1, Lowrance Gen 2 HDS 7, Gen 2 and Gen 3 12s, Twin 10'Power Pole Blades

Top
#11282123 - 12/14/15 04:33 PM Re: Lowrance GPS Question [Re: Palestino]
Palestino Offline
Outdoorsman

Registered: 07/09/13
Posts: 91
Loc: Texas
Set both Point 1s to instance 001. Now I can set one to bow and one to console unit. That fixed my problem.
_________________________
Purdy 2011 Nitro Z9DC, Merc 250 Pro XS, Bob's Hydraulic, Bravo 1, Lowrance Gen 2 HDS 7, Gen 2 and Gen 3 12s, Twin 10'Power Pole Blades

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide