Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
JustinStokesOutdoors, Gary D Watters, Don Dison, loop, Gadawgs
102735 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82895
hopalong 74407
Pilothawk 73446
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59917
Tritonman 56837
Derek 56446
SkeeterRonnie 52463
LoneStarSon® 52227
facebook
Forum Stats
102735 Members
61 Forums
859352 Topics
11274028 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 3 1 2 3 >
Topic Options
#11248512 - 11/27/15 03:23 PM Losing Power under load - HELP PLEASE!
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
I had a problem that started late this summer all of a sudden - the boat ran fine one weekend, the next weekend it didn't.

Johnson 150 Oceanrunner '93 - It starts up just fine and will idle ok for a few minutes. When I engage the throttle it will come up on plane and then lose power (without me moving the throttle). Sometimes it will momentarily catch and speed up. But, it usually sputters and dies out. Once that happens, it can be difficult to restart. Now, once up on a plane, when it starts to die back after about 10 seconds or so if I reach back and squeeze the primer bulb it will keep running at top end speed just fine. If I stop squeezing it, after 8-10 seconds it will start to lose power. BUT, the bulb never sucks flat. Basically, its acting like a fuel flow problem.

Here is what I have done so far:
1. replaced all 6 spark plugs
2. replaced carb bowl and gasket on top right-hand carb that was warped and leaking
3. drained 4 of the 6 carb bowls with no water visible (bottom 2 bowls are VERY hard to get to since they are below the bottom lip of the cowl)
4. replaced primer bulb
5. cleaned anti-siphon ball check valve as best I could
6. ran a can of sea foam in the tank
7. replaced voltage regulator

The mechanic I am working with suggested that I replace the power pack. But, before I go spend $200, I thought I'd see what the TFF had to say!

To me, it sure sounds like a bad fuel pump. But, he does not think that is the problem.

Thoughts?
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
#11248520 - 11/27/15 03:25 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
Huckleberry Offline
TFF Guru

Registered: 10/10/07
Posts: 16321
Loc: Lake Gaston, VA
dig a really big hole .... bury it....report stolen

Top
#11249452 - 11/27/15 10:55 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
RANGER SKI Offline
Pro Angler

Registered: 12/18/09
Posts: 759
Loc: red oak texas
check the fuel pump definitely a fuel problem if it picks up when bulb is squeezed

Top
#11249696 - 11/28/15 07:41 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
ChuChu1 Offline
Extreme Angler

Registered: 03/08/10
Posts: 2767
Loc: Gonzales, Tx
You didn't mention fuel filter. Change the filter and if the fuel lines are original, replace them too.
_________________________
California. Well it's like breakfast cereal. You get rid of the fruits and nuts and all that's left are the flakes. Thank goodness there's a place called Texas.

Member:
Stephen F Austin's Old 300
Sons of Confederate Veterans
Sons of The Republic of Texas

Top
#11249807 - 11/28/15 09:04 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: ChuChu1]
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
You're right, I did forget to mention the fuel filter. I have removed and cleaned the fuel filter a couple times. There wasn't anything too significant in that filter.
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
#11253829 - 11/30/15 09:47 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10536
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
I agree with fuel pump. The stock VRO pumps are not cheap. I have changed several over to electric fuel pumps. Use this electric pump set up. http://texasfishingforum.com/forums/ubbthreads.php/ubb/showflat/Number/11043981/Searchpage/1/Main/888755/Words/%22electric+fuel+pump%22/Search/true/Re:_1993_150_evinrude_VRO_pump#Post11043981
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#11254319 - 11/30/15 01:21 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
boatmannmike Offline
Outdoorsman

Registered: 02/03/15
Posts: 48
Agree on the fuel delivery problem. Most likely a low fuel pressure problem due to the age of the VRO and/or collapsing fuel lines......

Top
#11258217 - 12/02/15 12:38 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: boatmannmike]
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
Is there a way to test the pump that is currently on the engine? I want to confirm that is the problem or rule it out.
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
#11259597 - 12/03/15 08:08 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10536
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
Yes put a fuel pressure gauge in line coming out of the VOR and run it. Having to pump the bulb is a sure sign of a fuel leak or bad pump.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#11262238 - 12/04/15 12:12 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: gary purdy]
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
Hey Gary - I just sent you a PM. This morning, I checked the vent to make sure it wasn't obstructed. It's good. I recleaned the fuel filter. I do not have a water/fuel separator on this boat. So that can't be the prob. I checked the fuel line for leaks and kinks - all good there as well.

But, I noticed that when I prime the bulb, I get kind of a whining/gurgling sound that is coming from somewhere down below the elbow where the anti-siphon valve is. Is that normal? Or should there be no sound coming from the pickup tube after the bulb is squeezed and released?
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
#11262677 - 12/04/15 03:41 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
Just ran the boat on an external tank and it ran like a champ. It's gotta be the pickup tube.
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
#11263092 - 12/04/15 07:21 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
gary purdy Offline
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10536
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
I would suggest checking all of the metal fittings, removing the anti syphon valve and changing all of the fuel lines from the motor to the tanks.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#11277884 - 12/12/15 10:27 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
me and the boys Offline
Extreme Angler

Registered: 01/08/10
Posts: 1764
Loc: Joshua TX
Pick up tube inside the tank may have fell off, i had this happen on two boats.

Top
#11298673 - 12/22/15 08:28 PM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: bpharris]
Angler's Marine Offline
Pro Angler

Registered: 11/27/10
Posts: 949
Loc: Seven Points, TX
Its probley the fuel line coming apart inside. When you sqeeze the bulb that opens up the line, but when the fuel pump is sucking it can suck the inside lining closed. If its not that, the fuel pump diaghram has gotten stiff from ethanol. If pumping the bulb picks up fuel its not the tube, but could be the anti-siphon because sqeezing the bulb has more vacume than the fuel pump itself.

Top
#11315937 - 01/01/16 09:05 AM Re: Losing Power under load - HELP PLEASE! [Re: Angler's Marine]
bpharris Offline
Pro Angler

Registered: 08/09/04
Posts: 687
Loc: Colleyville, TX
Anti-siphon valve and fuel line from the bulb to the tank have now been replaced. The boat ran better, but still not like it should. Instead of sputtering out and dying after coming up on plane, it now cuts back and then throttles back up as though a was quickly moving the throttle back and forth (but I'm not moving it at all).

Since it ran great with ZERO problems when I ran it on the external tank, I have to believe that it is a small clog in my pick-up tube.
_________________________
"If you can read this, thank a teacher. If you're reading it in english, thank a Marine."


***Interested in an opportunity to earn FREE ELECTRICITY, weekly bonuses and a monthly residual income check? PM me for more info on joining our Ambit team!***

Top
Page 1 of 3 1 2 3 >



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide