Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Dan2969, Klangvann, J Davidson, TXB, Andrew Whistler
104072 Registered Users
Top Posters
TexDawg 84270
hopalong 76128
Pilothawk 74260
JDavis7873® 67381
John175 ® 62259
FattyMcButterpants 60650
Tritonman 57332
Derek 57216
SkeeterRonnie 52735
LoneStarSon® 52608
facebook
Forum Stats
104072 Members
61 Forums
833926 Topics
11912164 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#10973312 - 07/13/15 08:28 AM Mercury efi will not start
BC01 Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/09
Posts: 139
Loc: North texas
i recently installed a new ignition switch from on my Mercury efi 225. This weekend I was fishing at fork and everything was working just fine. Sat night, I was done fishing and was going to head to the ramp. My motor would not turn what so ever. The kill switch was not the issue. Also, the trim at my throttle would not work. My battery was good because all my electronics were working. Next day, everything worked. Motor started up/turned over with absolutely no issues. Problem I have now is trying to figure out what was causing my ignition not to turn over. I have a bass cat boat and not sure if they still have the older wiring schematics. Anyone ever had this issue or know where to begin. Thank you for any help

Top
#10973480 - 07/13/15 09:34 AM Re: Mercury efi will not start [Re: BC01]
TLW Offline
Extreme Angler

Registered: 11/16/06
Posts: 2061
Loc: ft worth
check ALL grounds, especially tha battery and motor. clean and reattach battery cables (regular nuts, no wing nuts) at both ends (motor and batt).. if trim doesn't work that indicates battery circuit and/or power to tha switches/trim motor.. loss of power to tha switches is gonna be battery circuit or trim fuse.. that fuse will not effect starting though..clean/check ALL connections on tha solenoid (big, little, power and grounds)


Edited by TLW (07/13/15 01:03 PM)

Top
#10973650 - 07/13/15 10:36 AM Re: Mercury efi will not start [Re: BC01]
Tommy Yetts Offline
TFF Team Angler

Registered: 12/14/02
Posts: 3448
Loc: Rockwall, TX USA
You might try the remote harness plug in the motor. Make sure it is clean a s well.
_________________________
Rockwall Marine
Tommy Yetts

www.rockwallmarine.com

Top
#10973963 - 07/13/15 12:35 PM Re: Mercury efi will not start [Re: BC01]
skeeter james Online   content
Pro Angler

Registered: 05/16/14
Posts: 620
Loc: Corinth,tx
I ran into a problem with mine a few times where it wouldn't start. Turned out to be the starter gear was hanging up in the flywheel. The gear had a few rough edges on it that would hang up and not let the gear disegage. I put some grease on it and it helped but would occasionally hang up.
If I tried to start it and I had power but nothing would happen when I turned the key, I would put the motor in gear, raise the motor, then take my paddle and rock the prop back and forth a little. This would pop the gear loose from the flywheel. Put it back in neutral and it would start right up.

just my experience with mine...
_________________________
Formerly known as progator james
2013 Skeeter FX21 with a 250 SHO... Love this boat...

North Texas Bass Tournaments
NTBT
James Moore
CEO and president of NTBT
214-458-8024

Feel free to pm me here or call or text me with any questions, ideas or suggestions.

James Moore
214-458-8024

Top
#10977216 - 07/14/15 06:34 PM Re: Mercury efi will not start [Re: BC01]
BC01 Offline
Outdoorsman

Registered: 12/05/09
Posts: 139
Loc: North texas
Thanks for the information. Everything seems to be working just fine now. Checked the motor wire and console wiring and did not find anything. I'm sure it will quit working on me at the worst possible time. Lol

Top
#10977424 - 07/14/15 08:20 PM Re: Mercury efi will not start [Re: BC01]
TLW Offline
Extreme Angler

Registered: 11/16/06
Posts: 2061
Loc: ft worth
jus for grins check all tha positive connections at tha solenoid.. power to tha key switch and tha control handle trim switch come from a separate small red wire that attaches to tha big positive terminal (positive battery connection) on tha solenoid thru tha harness... like Tommy said check and clean tha male and female harness connectors at tha motor....

Top



© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide