Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Linda Robert, Gnhattien, Robert black, Calexander, Nauti_Bouy
102725 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82877
hopalong 74395
Pilothawk 73437
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59900
Tritonman 56831
Derek 56424
SkeeterRonnie 52463
LoneStarSon® 52225
facebook
Forum Stats
102725 Members
61 Forums
859141 Topics
11270904 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#10940339 - 06/25/15 05:21 PM Depth Finder issue, Anyone have this problem before
Crank'n Jeff Offline
Outdoorsman

Registered: 02/15/14
Posts: 33
I have a Lowrance HDS 7 gen2. It comes on fine but after a few minutes it cuts off. If I let it cool down for 5 minutes it will let me turn it back on, but will only stay on for 1-2 minutes and I have to wait for it to cool down so it can be turned back on. Its basically useless like this. Has anyone had a similar problem and if so, what was your solution. Any help will be greatly appreciated.

Top
#10940361 - 06/25/15 05:40 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Chris Borden Online   content
TFF Team Angler

Registered: 03/23/10
Posts: 4966
Loc: Granbury
Sounds like a cranking battery going down. Had the same issue with mine. Does it turn off when you crank the big motor?

Top
#10940409 - 06/25/15 06:18 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Crank'n Jeff Offline
Outdoorsman

Registered: 02/15/14
Posts: 33
thanks Chri. I dont remember, I usually dont turn it on til I get where Im going. all my batteries are charged, did not notice any other problems with motor or boat

Top
#10940435 - 06/25/15 06:34 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
WillieKetchum Offline
Pro Angler

Registered: 06/11/15
Posts: 547
Loc: Huntsville, TX
Turn it on while you have your boat batteries charging and see if it stays on. If it does, then you'll know its a battery issue.

Top
#10940459 - 06/25/15 06:50 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: WillieKetchum]
5Redman8 Online   content
Extreme Angler

Registered: 10/15/07
Posts: 2548
Loc: Forney
Originally Posted By: WillieKetchum
Turn it on while you have your boat batteries charging and see if it stays on. If it does, then you'll know its a battery issue.


This!!!!

Had the same issue with old boat and Lowrance 522.

Top
#10940462 - 06/25/15 06:52 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Chris Borden Online   content
TFF Team Angler

Registered: 03/23/10
Posts: 4966
Loc: Granbury
Originally Posted By: Crank'n Jeff
thanks Chri. I dont remember, I usually dont turn it on til I get where Im going. all my batteries are charged, did not notice any other problems with motor or boat


Neither did I. Boat always started. But after 3 or 4 hours fishing the graph would turn off when I cranked the motor.

Top
#10940464 - 06/25/15 06:53 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
NiceCatch Offline
Outdoorsman

Registered: 07/22/13
Posts: 207
Loc: Sachse, Texas
I had something similar, but mine never over heated. It was due to improper grounding. I had my wiring re-routed inline with the battery and put the fuse in between. Before it was wired to the bus bar in the back. Works great now.

Top
#10940520 - 06/25/15 07:45 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Chris Borden]
ChuChu1 Online   content
Extreme Angler

Registered: 03/08/10
Posts: 2763
Loc: Gonzales, Tx
Originally Posted By: Chris Borden
Originally Posted By: Crank'n Jeff
thanks Chri. I dont remember, I usually dont turn it on til I get where Im going. all my batteries are charged, did not notice any other problems with motor or boat


Neither did I. Boat always started. But after 3 or 4 hours fishing the graph would turn off when I cranked the motor.
That is a sign of a battery going south.
_________________________
California. Well it's like breakfast cereal. You get rid of the fruits and nuts and all that's left are the flakes. Thank goodness there's a place called Texas.

Member:
Stephen F Austin's Old 300
Sons of Confederate Veterans
Sons of The Republic of Texas

Top
#10940526 - 06/25/15 07:49 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Fritz423 Offline
Pro Angler

Registered: 04/25/12
Posts: 506
I had a similar problem when the inline glass fuse holder from my battery corroded ever so slightly.

Every time I cranked the engine the depthfinder shut down. I changed over to an ATO/ATC fuse and worked great until I accidently switched the positive and negative battery cables.

That fried the depthfinder for good.
_________________________
Wishin' I was fishin', and dreaming of beer

Top
#10940738 - 06/25/15 09:23 PM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Crank'n Jeff Offline
Outdoorsman

Registered: 02/15/14
Posts: 33
thanks for all the help, at least there is a good chance it will be a simple fix and not the finder itself

Top
#10941484 - 06/26/15 09:53 AM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
bladeslinger Offline
Angler

Registered: 04/22/08
Posts: 456
Loc: Rockwall Tx.
Same issue ,run direct wire to battery with in line fuse problem solved.

Top
#10941511 - 06/26/15 10:00 AM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
James P. Offline
Extreme Angler

Registered: 03/14/08
Posts: 1119
Loc: dallas tx
Check the connections where it plugs in to the unit also

Top
#10941561 - 06/26/15 10:14 AM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
stratos1760dv-Jeremy Offline
Pro Angler

Registered: 10/09/12
Posts: 508
Loc: McKinney, TX
No expert but what does the unit show the volts are when running fine and right before it turns off or starting the motor? Not sure how low the colts can go before it turns itself off. Mine HDS beats due the low volt alarm if the volts drop when starting the motor. You can add volts to the screen by going editing page data overlay and add volts from the list and then click menu save. You move it by clicking enter when higlighted and using directional pad.

Top
#10941600 - 06/26/15 10:26 AM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: 5Redman8]
Lou r Pitcher Offline
Extreme Angler

Registered: 10/06/05
Posts: 1675
Originally Posted By: 5Redman8
Originally Posted By: WillieKetchum
Turn it on while you have your boat batteries charging and see if it stays on. If it does, then you'll know its a battery issue.

This!!!!Had the same issue with old boat and Lowrance 522.

--------------------------------
eeks
Running electronics, accessories or a modern engine with its' key ON, at the same time from a battery with a connected and powered charger can harm/damage the electronics. Especially damaging are the many newer chargers which use pulse charging and are able to apply equalization stages, voltages that sonars and their power circuit boards were never intended to withstand.

Best to use a battery disconnect switch or turn main breaker to off before powering the charger if present. If not, be sure to not turn on power to a sonar/gps during any time its' battery is charging.

Top
#10941672 - 06/26/15 10:50 AM Re: Depth Finder issue, Anyone have this problem before [Re: Crank'n Jeff]
Crank'n Jeff Offline
Outdoorsman

Registered: 02/15/14
Posts: 33
Just tried WillieKetchum suggestion of trying the unit while charging. Same thing, after 1-2 minutes it turned itself off. going to look at the voltage next as suggested by stratos1760dv-Jeremy. Im not sure how to wire it, so will have to think about that one for awhile.

Top
Page 1 of 2 1 2 >



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide