Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Shane Flynn, 2013Jeepwrangler, HumblePie, JBO COOPER, Eric Porterfield
105705 Registered Users
Top Posters
TexDawg 85891
hopalong 78097
Pilothawk 75020
JDavis7873® 67382
John175 ® 64755
FattyMcButterpants 60790
Derek 🐝 58237
Tritonman 57552
LoneStarSon® 53233
SkeeterRonnie 52973
facebook
Forum Stats
105705 Members
60 Forums
851374 Topics
12128836 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#10933211 - 06/22/15 02:18 PM Hummingbird 998 question
Ty's Team Offline
Angler

Registered: 10/14/08
Posts: 261
I have two fishfinders. The one in the front has no issues but the one in the back will not read 2D. My guess is because the depth is always wrong. I'll be in let's say about 11 feet of water and it will read 120ft deep or sometimes I'll be in like 20 feet of water and it marks the boat being in 3ft. I've checked the transducer and there doesn't appear to be anything wrong with it. Also, the my downscan, sidescan work perfectly. What can be the issue?

Top
#10934494 - 06/23/15 08:24 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
Tommie Offline
Pro Angler

Registered: 12/18/10
Posts: 900
Loc: Longview, Tx
Have you tried restoring factory defaults to see if that corrects the problem?
_________________________


Top
#10934720 - 06/23/15 09:55 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Tommie]
Ty's Team Offline
Angler

Registered: 10/14/08
Posts: 261
yes. Still doesn't work properly.

Top
#10934878 - 06/23/15 10:52 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
Wayne P. Online   content
TFF Team Angler

Registered: 11/16/10
Posts: 3699
Loc: Charlottesville, Va
Did you do the install?

Are you using a shoot-thru and Y cable along with the SI transducer?
_________________________
Humminbird Helix 12 CHIRP SI, 1198c SI, 1198c SI, ONIX 10 SI NT, Helix 7 CHIRP SI GPS G2, SOLIX 12 SI, 360, RC-1

Top
#10935496 - 06/23/15 02:13 PM Re: Hummingbird 998 question [Re: Wayne P.]
Ty's Team Offline
Angler

Registered: 10/14/08
Posts: 261
No, I did not do the install. It worked originally when it was first installed. So I'm pretty sure it was installed correctly.

Top
#10935618 - 06/23/15 03:00 PM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
Tommie Offline
Pro Angler

Registered: 12/18/10
Posts: 900
Loc: Longview, Tx
Quick question....is your 2D only not reading correctly when you are moving around with your big motor?
_________________________


Top
#10937041 - 06/24/15 09:17 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Tommie]
Ty's Team Offline
Angler

Registered: 10/14/08
Posts: 261
It doesn't matter if I'm moving or not. It won't read. Every once in a while it will start working for like 10 seconds and then hours of it not working.

Top
#10937078 - 06/24/15 09:33 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
SkeeterDon Offline
TFF Team Angler

Registered: 05/18/05
Posts: 4195
Loc: Pflugerville, TX
You could easily have a pinched/severed wire somewhere. Find someone else that has a 998 or with the same connections and test the unit on their boat. If all works then you know its the transducer.
_________________________
2011 BassChamps East Region Champions-Lake Sam Rayburn Oct 1-2
Central Texas Realtor, Helping People Buy/Sell Their Home, Give Me A Call.
www.powertackle.com
www.grandebass.com
www.undercover.com
www.NuTechLures.com
Donnie C. O'Neal - 512-431-5977

Top
#10937208 - 06/24/15 10:41 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: SkeeterDon]
Ty's Team Offline
Angler

Registered: 10/14/08
Posts: 261
Thanks, I'll try that.

Top
#10938009 - 06/24/15 04:28 PM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
elkfish Offline
Outdoorsman

Registered: 07/18/11
Posts: 249
Loc: Amarillo, Tx
Ty,
my units does the exact same thing. the unit is used but the transducer is new out of the box. I have traced the cable from the unit to end of the ducer and there is not any cuts or bends in the cable. the imaging parts works great (SI and DI) but the 2D and depth does not...I was about to post the same question on this page but saw your post so I was hoping for an answer. I have restored factory defaults and all updates.
_________________________
if you can't catch it, hunt it, or hump it....[censored] on it and walk away!

http://goldenspreadbassmasters.com/

Top
#10938533 - 06/24/15 09:19 PM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
44 Diesel Online   content
TFF Team Angler

Registered: 12/25/12
Posts: 4440
Loc: Burleson,TX
Had a similar issue. If your unit is in auto depth try changing it to manual depth and set it a little deeper than your actual depth. That seemed to solve my issue

Top
#10938920 - 06/25/15 07:03 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
donothin Online   content
Pro Angler

Registered: 05/16/08
Posts: 955
Loc: Belton Lake, Moffat
Mine does the same thing. I assumed the second transducer was installed in a bad location. Disconnected it and just use the primary transducer and it works fine at slow speed. Your post makes me think something else is wrong.

Top
#10943498 - 06/27/15 11:50 AM Re: Hummingbird 998 question [Re: Ty's Team]
hopalong Online   content
Pumpkin Head

Registered: 09/06/08
Posts: 78097
Loc: drake river ranch telephone T...
I have been fighting the same issue on an 899 on the bow, got a 998 at the console.
mine shows 2 or sometimes 3 readings on the 2 d but side/down work fine.

on the 3rd ducer from humminbird and gonna got test it on fork tue.
_________________________

lake fork FISHERMANS COVE MARINA/reservations - 903 474 7479

Top



© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide