Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
Navinod, Shea.mcphail, wjbellner, 7265, Brad Edwards
106537 Registered Users
Top Posters
TexDawg 87153
hopalong 78833
Pilothawk 75802
JDavis7873® 67386
John175 ® 65918
FattyMcButterpants 60793
Derek 🐝 59031
Tritonman 57770
LoneStarSon® 53829
SkeeterRonnie 53124
facebook
Forum Stats
106537 Members
61 Forums
864265 Topics
12281596 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Page 1 of 2 1 2 >
Topic Options
#10927996 - 06/19/15 10:25 AM How to thru-hull mount my transducer
Rhino68W Offline
TFF Celebrity

Registered: 11/06/14
Posts: 6626
Loc: Benbrook, TX
What should I use? I know some recommended marine goop, but I don't want the application to be that permanent. Can I use regular clear silicone?

I know I will need to sand the hull to help it stick better, and plan on using some foam to cut out the transducer shape to secure it.
_________________________
Facebook | Kayak Fishing Military Veterans

Top
#10928392 - 06/19/15 01:23 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
Jerry Hamon Offline
TFF Celebrity

Registered: 12/31/06
Posts: 7340
Loc: Van Alstyne, TX USA
I always use marine Goop and have never had an issue removing it.

Top
#10928831 - 06/19/15 04:19 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
Rhino68W Offline
TFF Celebrity

Registered: 11/06/14
Posts: 6626
Loc: Benbrook, TX
Oh, I thought it was super strong like JB Weld for some reason. Well then I guess it's time for some sand paper, foam, and Marine Goop!
_________________________
Facebook | Kayak Fishing Military Veterans

Top
#10930264 - 06/20/15 03:08 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
stewage Offline
Outdoorsman

Registered: 03/13/15
Posts: 140
Loc: Lake Dallas
Marine goop is relatively easy to get off.

Are you using a down imaging or side imaging unit?

If so, post some graph pictures so we can see what it looks like through hull!

Top
#10930757 - 06/20/15 09:38 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
BKT Offline
Extreme Angler

Registered: 09/27/13
Posts: 1283
Loc: Apple Springs
Duct seal. No sanding. No foam.

Top
#10933062 - 06/22/15 01:02 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: stewage]
Rhino68W Offline
TFF Celebrity

Registered: 11/06/14
Posts: 6626
Loc: Benbrook, TX
Originally Posted By: stewage
Marine goop is relatively easy to get off.

Are you using a down imaging or side imaging unit?

If so, post some graph pictures so we can see what it looks like through hull!


It's just a basic Elite 4X. None of the extra stuff lol
_________________________
Facebook | Kayak Fishing Military Veterans

Top
#11396277 - 02/06/16 10:21 AM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
justindfw Offline
Pro Angler

Registered: 03/18/11
Posts: 787
Loc: alvarado
I used duct seal. Worked great and not perm

Top
#11507427 - 03/28/16 09:18 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
jwalts Offline
Angler

Registered: 01/01/11
Posts: 262
Loc: Junction,Tx
can you mount a DI transducer thru the hull?

Top
#11602857 - 05/14/16 01:15 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: justindfw]
Jesse in OK Offline
Outdoorsman

Registered: 05/21/14
Posts: 54
Originally Posted By: justindfw
I used duct seal. Worked great and not perm


Are you guys using the "putty" type brick of Duct Seal?

Top
#11602880 - 05/14/16 01:46 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
Flippin-Out Offline
Extreme Angler

Registered: 02/25/15
Posts: 2073
Loc: Magnolia, TX
Originally Posted By: Rhino68W
What should I use? I know some recommended marine goop, but I don't want the application to be that permanent. Can I use regular clear silicone?

I know I will need to sand the hull to help it stick better, and plan on using some foam to cut out the transducer shape to secure it.


Rhino, in reality, you need to get a hole saw and drill a big hole in the bottom of your boat if you want to mount a transducer "thru-hull". This means the transducer is mounted in a hole cut THROUGH the hull. I'm sure that's now what you are doing, but there are special transducers for that.

When you place a transducer inside the bilge of a boat, you are doing a "Shoot through hull" installation. Obviously a huge difference......

Top
#11602889 - 05/14/16 01:54 PM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: jwalts]
Flippin-Out Offline
Extreme Angler

Registered: 02/25/15
Posts: 2073
Loc: Magnolia, TX
Originally Posted By: jwalts
can you mount a DI transducer thru the hull?


I am not aware of any Navico/Lowrance DI transducer designed to be mounted in a hole cut through the bottom of a boat (which is what a "THRU THE HULL" installation is). You're almost certainly also borrowing the wrong terminology that people get confused on.

"Thru-hull" involves a transducer mounted in a hole cut in the bottom of a boat so that the face of the transducer is in contact with water. "Shoot-thru-hull" is an installation where a transducer is placed inside the bilge of a boat so that it transmits signals through the fiberglass and into the water.

As for "shoot through hull" installation, I'm not aware that Lowrance has provided any guidance saying this will work for a DI transducer. The higher frequency of the DI would have a lot more trouble getting through the fiberglass, so I don't think we'll see them recommend that type of installation.


Edited by Flippin-Out (05/14/16 01:54 PM)

Top
#11609674 - 05/18/16 07:06 AM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
lostinthewoods Offline
Outdoorsman

Registered: 09/02/12
Posts: 42
Loc: Ft Worth, Texas
I made a foam ring to fit around my Elites transducer and stuck it and the transducer down with flowable silicone. The type auto stores sell for fixing leaky windshields. DI and all other functions work great.

Top
#11614013 - 05/20/16 12:08 AM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
krazydaddy2 Offline
Angler

Registered: 02/18/12
Posts: 322
Loc: east texas
I have the four pro x lowrance for a starter depth finder. MY transducer is mounted with 100% silicone it does just fine for my application.

Top
#11614044 - 05/20/16 04:42 AM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: jwalts]
Cigga Offline
Angler

Registered: 06/04/10
Posts: 299
Loc: Frisco, TX
Originally Posted By: jwalts
can you mount a DI transducer thru the hull?


Yes, shoot thru hull with a DI transducer in a kayak will work just fine. The plastic in the kayak is so thin that, it wont affect it much at all. Boat is a different story. Mine works great in my kayak. I used marine goop to glue mine in place.

Top
#11702046 - 07/03/16 12:14 AM Re: How to thru-hull mount my transducer [Re: Rhino68W]
Warhawk Online   content
Outdoorsman

Registered: 04/01/06
Posts: 247
Loc: Hot Springs, AR
I am running a Garmin 70dv with the transducer mounted inside the hull. I used duct seal, and was sure to work out any bubbles.

I don't trust the water temp measurement, but haven't been able to compare it to an in water transducer.

The sonar works great, both traditional 2d sonar and down imaging.

Top
Page 1 of 2 1 2 >



© 1998-2017 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide