Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
killerfishcustom, Kidswift, ReidGoff, Gary Roberts, Granbry
102696 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82836
hopalong 74345
Pilothawk 73398
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59853
Tritonman 56789
Derek 56400
SkeeterRonnie 52444
LoneStarSon® 52203
facebook
Forum Stats
102696 Members
61 Forums
858566 Topics
11262978 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#10812989 - 05/01/15 10:23 PM Loosing my mind Mercury 9.9
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
Ill keep it simple. I have a Mercury 9.9 hp on my jon boat. The boat has run perfectly, zero issues. I knew the gas I had was getting old, figured I would throw it in the lawn mower, and get new gas for the boat. Emptied the tank (3.5 gallon) and put fresh from the pump gas, plus some seafoam. I thought I put in the right amount of seafoam, could have been more. Went to run the motor today, and it ran like [censored]. Nothing felt / sounded right.

Got it off the water, got home, pulled the plugs and they were fouled big time. Pulled them, went to autozone and got new ones. Kid at the counter told me too much seafood could cause plugs to foul. Bought my new plugs, new fuel filter, went home and installed them, and nothing. The motor will not turn over. Usually I can choke it, prime it three pumps and it fires up.

Fresh gas, with no seafoam, new plugs, new filter, everything is connected right, and I have zero spark.

What can I do to fix this? Do I need to let everything sit over night and let the fuel in the carb dry up?
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813005 - 05/01/15 10:28 PM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
Also, just did a fresh oil change, and put in the 800 ML that the engine calls for. So as of right now, I am under the impression I have the proper amount of oil. And the kill switch is definitely in the "run" position.
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813221 - 05/02/15 07:05 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
opus Offline
TFF Celebrity

Registered: 07/15/07
Posts: 6784
Loc: West Tx no. of waco
First thing I would check is fire are plugs gettin fire?
_________________________
http://www.catfishin.net/index23.html

Top
#10813289 - 05/02/15 08:04 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
It doesn't seem like it. I just went out and tried starting it again, and its like it wants to turn over, but there is zero spark happening in the cylinder. The gas is getting to the carb for sure, I primed the bulb, then hit the little push button deal, and you can hear the gas squirt into the carb.

As of right now, Im still at a loss. I just read the owners manual, and it wasn't any help. The causes for motor won't start, were basically everything I have already looked at.
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813299 - 05/02/15 08:18 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
opus Offline
TFF Celebrity

Registered: 07/15/07
Posts: 6784
Loc: West Tx no. of waco
Pull plugs and hold to ground spin over see if ya got spark
_________________________
http://www.catfishin.net/index23.html

Top
#10813311 - 05/02/15 08:28 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
Doing that now. Also trying to see if its my kill switch. Trying to search youtube, but nothing on how to remove them
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813319 - 05/02/15 08:34 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
Ok, defiantly no spark. Pulled the plugs, they smell heavily of gas, (so good deal there, I know the carb isn't screwed up) and they aren't sparking at all.

Ideas? Im making an uneducated guess of killswitch.
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813332 - 05/02/15 08:45 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
nice shot Offline
Outdoorsman

Registered: 08/15/09
Posts: 71
Loc: Kingsville, TX
_________________________
Old flat bottom jon boat, brand new Mercury 9.9

Isaiah 6:8 "the Lord asked who shall go, whom shall I send? I arose and said I shall go Lord, send me."

Top
#10813414 - 05/02/15 09:19 AM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
opus Offline
TFF Celebrity

Registered: 07/15/07
Posts: 6784
Loc: West Tx no. of waco
Make sure in neutral check switch
_________________________
http://www.catfishin.net/index23.html

Top
#10814113 - 05/02/15 05:58 PM Re: Loosing my mind Mercury 9.9 [Re: nice shot]
opus Offline
TFF Celebrity

Registered: 07/15/07
Posts: 6784
Loc: West Tx no. of waco
Well ???
_________________________
http://www.catfishin.net/index23.html

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide