Main Menu
Advertisement
Affiliates
Advertisement
Newest Members
onecoolguyhere, killerfishcustom, Kidswift, ReidGoff, Gary Roberts
102697 Registered Users
Top Posters
TexDawg 82836
hopalong 74347
Pilothawk 73398
JDavis7873® 67377
FattyMcButterpants 60518
John175 ® 59853
Tritonman 56789
Derek 56400
SkeeterRonnie 52444
LoneStarSon® 52203
facebook
Forum Stats
102697 Members
61 Forums
858583 Topics
11263275 Posts

Max Online: 36273 @ 01/23/13 02:34 PM
Topic Options
#10765593 - 04/13/15 07:26 PM 98 2.5 mariner efi mag trouble
Basscat'n Offline
Green Horn

Registered: 11/08/13
Posts: 10
I have a 200 efi mag that has a new powerhead on it that has been in and out of the shop due to it not running correctly. When you first crank it it fires right up but when you try and take off it just plows and doesn't run but 2,000 rpm. After you let it fast idle around 1,000 rpm for about 15-20 min you can take off and it will run fine with just a hiccup or two. Then it may not mess up again the rest of the day. But everytime you take it out it does the same thing. Any ideas? The stator has checked out good. The voltage regulators the computer all check out. Fuel pressure is good. New plugs. Injectors cleaned and flow tested.

Top
#10765993 - 04/13/15 09:16 PM Re: 98 2.5 mariner efi mag trouble [Re: Basscat'n]
Biscuits Offline
Extreme Angler

Registered: 01/18/06
Posts: 2510
Loc: San Antonio
Timing is off? When the engine is warmed up then the timing is adjusted to just about the correct setting. That is just a guess but seems plausible. Might be the thermostat is sticking until warm too.
_________________________


Current Cylinder Index is 42.

Top
#10766280 - 04/13/15 11:18 PM Re: 98 2.5 mariner efi mag trouble [Re: Basscat'n]
TLW Online   content
Extreme Angler

Registered: 11/16/06
Posts: 2004
Loc: ft worth
how and who checked tha ecu? sounds like might be map sensor in tha ecu...with motor runnin', disconnect tha temp sensor on tha port head.. its two tan/blk wires..listen for change. disconnect tha air temp sensor on plenum on starboard side..two brown wires.. listen for change.. no change with either they are suspect..need ta be checked.. also tha tps is suspect needs ta be checked with ohm or dva meter.....

these are things that need ta be checked if your sure tha fuel system is solid....

Top
#10766452 - 04/14/15 06:11 AM Re: 98 2.5 mariner efi mag trouble [Re: Basscat'n]
Basscat'n Offline
Green Horn

Registered: 11/08/13
Posts: 10
The Ecu was swapped with another motor that runs correctly. Thanks for the feedback I will check it out and get back with an update soon.

Top
#10766547 - 04/14/15 07:27 AM Re: 98 2.5 mariner efi mag trouble [Re: Basscat'n]
gary purdy Online   content
TFF Guru

Registered: 05/24/03
Posts: 10515
Loc: Littlefield Tx & Lake A. H. US...
I chased a bogging problem on a 1996 2.5 EFI for a week last year. Accidently found the problem while running at the ramp, I was hooking up to check the voltage on the TPS, placed my left hand on the top left side of the ECU and the motor picked up 500 rpm`s. Could not find what was wrong with the harness. Replaced the motor wiring harness and she ran right.
_________________________
“The world will not be destroyed by those who do evil, but by those who watch them without doing anything” GOD IS GOOD

Top
#10766612 - 04/14/15 07:57 AM Re: 98 2.5 mariner efi mag trouble [Re: Basscat'n]
Basscat'n Offline
Green Horn

Registered: 11/08/13
Posts: 10
Mr Gary how was your motor running when you were having issues? Was it bogging all day or was it an intermintent issue? Did it fall off at wot?

Top



© 1998-2016 OUTDOOR SITES NETWORK all rights reserved USA and Worldwide